Här är överenskommelsen mellan S, V och MP om höjda pensioner
På tisdagskvällen kunde regeringen presentera en överenskommelse med Vänsterpartiet om höjda pensionerna — ett av V:s krav för att rösta fram Magdalena Andersson som ny statsminister. Överenskommelsen innebär att pensionerna höjs med upp till 1 000 kronor skattefritt, genom ett ”garantitillägg”, som fungerar som en ny komponent i bostadstillägget till pensionärer.
Stödet ska uppgå till som mest 1 000 kronor i månaden. Avsikten är att en proposition ska läggas fram så att den nya lagen kan träda i kraft den 1 september nästa år.
Tanken är att garantitillägget med automatik ska betalas ut av Pensionsmyndigheten från och med januari 2023. Enligt presentationen ska garantitillägget trappas av, och inkomstavräkningen ska beakta att det fortsatt ska löna sig att ha arbetat eller att arbeta. Det innebär exempelvis att garantitillägget inte räknas av mot tjänstepension eller arbetsinkomst.
Uppskattningen är att cirka 700 000 individer omfattas av förslaget, som inte tas upp till beskattning och inte ska påverka storleken på utbetalningar från det befintliga bostadstillägget.
Utöver detta kommer regeringen under innevarande mandatperiod att lägga fram förslag till riksdagen om ett tillfälligt garantitillägg, som utformas så att Skatteverket månadsvis krediterar individens skattekonto med start senast den sista augusti 2022, tills dess det permanenta garantitillägget är på plats. Det tillfälliga garantitillägget utbetalas till dem som fyller 65 år eller äldre 2022, som under 2021 haft en inkomst som högst motsvarar inkomstnivån för dem som kommer att omfattas av det nya permanenta garantitillägget. På så vis ska det i möjligaste mån likna det kommande permanenta garantitillägget.
Enligt regeringen kan dessa båda förslag genomföras utan att Pensionsgruppen behöver involveras i arbetet.
Övriga partier som ingår i Pensionsgruppen har hittills inte kommenterar pensionsuppgörelsen mellan S, MP och V. Man kan dock konstatera att regeringen tillsammans med Vänsterpartiet inte har någon egen riksdagsmajoritet, och att det därför inte är självklart att pensionsförslaget i överenskommelsen faktiskt kommer att genomföras. En hint i denna riktning är att regeringens höstbudget i skrivande stund inte tycks gå igenom riksdagen.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av dokumentet med överenskommelsen.