Så invänder andra pensionsbolag mot Alectas CO2-jämförelse
Alecta publicerade nyligen en jämförelse mellan olika pensionsbolag kapitalplaceringar och hur stort koldioxidavtryck de ger upphov till. Flera konkurrerande livbolag har inkommit med invändningar mot Alectas sätt att räkna.
I Alectas genomgång jämfördes koldioxidavtrycket från aktieandelen i de största svenska tjänstepensionsförvaltarnas traditionella pensionsförsäkring, med utgångspunkt från information i respektive bolags årsredovisning. Jämförelsen avsåg för Alectas del aktieandelen i Alecta Optimal Pension. Enligt analysen låg Alectas koldioxodavtryck betydligt lägre än hos alla större konkurrenter i tjänstepensionsbranschen.
Alecta kommenterade jämförelsen med att framhålla att Alecta sedan länge noggrant väljer vilka bolag man vill investera i, där ett kriterium är att bolaget har ett lågt klimatavtryck eller ha en trovärdig plan för hur man ska ställa om de kommande åren.
— Vi är stolta över att pensionskapitalet hos Alecta idag släpper ut betydligt mindre koldioxid än genomsnittet i Sverige och tror att det är ett sätt att skapa långsiktigt god avkastning. Vi behöver arbeta tillsammans med våra innehavsbolag för att utsläppen ska fortsätta att minska. Som kund hos Alecta ska du tryggt kunna lita på att dina pensionspengar bidrar till att nå målen från Parisavtalet, sade Alectas VD Magnus Billing i sin kommentar till undersökningen när jämförelsen presenterades.
Men flera konkurrerande livbolag invänder mot Alectas sätt att räkna.
Johanna Näsholm, Communications Manager vid Skandia, påpekar i en kommentar till Sak & Liv bland annat att måttet koldioxidavtryck bör användas med försiktighet. Detta bland annat eftersom det inte mäter hur en portfölj bidrar till utsläpp och klimatomställning:
— Det som minskar CO2-utsläppen är utbyggnad av energisystem och transportsystem där fossila bränslen ska fasas ut och förnybara energikällor snabbt behöver ta plats. Att styra pensionskapitalet utifrån investeringarnas koldioxidavtryck leder fel. Måttet visar inte hur investeringarna bidrar med finansiering av klimatomställningen.
— Måttet koldioxidavtryck ska användas med försiktighet. Det är avgörande att kapitalförvaltare har bra processer för att säkerställa att deras klimatambitioner ger resultat. Vi kan i det fallet konstatera att när oberoende aktörer, exempelvis Söderberg & Partners, tittar på pensionsbolagens hållbarhetsarbete så faller Skandia mycket väl ut med ett grönt totalbetyg.
Johanna Näsholm påpekar att Skandia sedan flera år tillbaka investerar i sådant som svensk vindkraft, solenergiparker i Senegal och omställningen av energisystem i USA:
— Detta är bara ett urval av vad vi hittills har finansierat. Inför COP26 gjorde vi ytterligare ett åtagande om att investera 40 miljarder fram till 2030 i investeringar som bidrar i omställningen, tillsammans med våra kollegor inom initiativet Climate Investment Coalition uppgår detta till 130 miljarder follar. Detta samtidigt som vi fasar ut de energibolag som vi inte ser har viljan eller förmågan att ställa om. Vi behöver göra konkreta förändringar här och nu. Vårt mål är att minska innehaven i fossila bränslen med 75 procent och fördubbla gröna investeringar inom traditionell förvaltning till 2025, samt och öka andelen fonder med hållbarhetsfokus.
Skandia menar också att Alectas jämförelse, när man sätter tjänstepensionen i relation till en flygresa, riskerar att bli missvisande om kunden uppfattar det som att investeringar i ett bolag kan likställas med bolagets utsläpp.
— Vi menar – att du väljer att inte ta flyget betyder inte nödvändigtvis att någon annan flyger istället. Men om du säljer aktier måste någon annan köpa dem, och det påverkar inte utsläppens storlek, skriver Johanna Näsholm i sin kommentar till Alectas CO2-jämförelse.
SPP påpekar i en kommentar att SPP inte finns med i det diagram som Alecta tagit fram över pensionsbolagens CO2-avtryck. SPP:s totala avtryck enligt Svensk Försäkrings rekommendation är 3,42 men den noterade aktiedelen är 7,3. Med detta skulle man vara bland de bästa bolagen i jämförelsen.
Samtidigt menar SPP att Alectas jämförelse inte ger en rättvisande bild av de olika pensionsbolagens innehav och deras CO2-avtryck.
— Alecta investerar globalt men har betydligt mer svenska aktier än vad SPP har, de har också en väldigt låg andel i tillväxtmarknader. Vår portfölj liknar mer ett globalt index med en viss övervikt till Sverige, skriver SPP:s pressansvarige Rickard Ydrenäs i en kommentar.
Carina Silberg, chef ägarstyrning och hållbarhet på Alecta, säger i en kommentar till Sak & Liv att jämförelsen är helt korrekt, med de utgångspunkter som finns:
— Våra beräkningar är gjorda enligt den standard som finns i branschen för att redovisa koldioxidavtryck och hämtade från respektive förvaltares egen redovisning. Vi är fullt medvetna om dess begränsningar — oavsett är det ett mått på avtrycket från en portfölj idag, som går att jämföra.
— Genom att fortsätta äga bolag och driva förändring kan Alecta bidra till omställning, vilket också leder till minskat avtryck över tid. Att stötta bolagens klimatarbete är just en av Alectas strategier för en omställning till en fossilfri realekonomi.
Carina Silberg påpekar också att Alecta genomför en noggrann analys av sina placeringar:
— Vi har en aktiv investeringsmodell där varje investeringsbeslut bygger på en noggrann analys, huruvida man fortsätter att vara investerad i olika tillgångar är ju i högsta grad också en fråga om finansiell värdering och utsikterna för att tillgångar kan komma att bli s k stranded assets.
— Alecta är inte ensamma om att ha antagit mål om en portfölj som är koldioxidneutral inom 20—30 år, flera svenska pensionsbolag har liknande eller samma mål. För att kunna ta oss dit behöver vi driva på för omställning hos innehavsbolagen och utvecklingen av energisystem. I vår analys av portföljen är exempelvis andelen bolag med vetenskapligt baserade klimatmål ett sätt att få en uppfattning om utvecklingen är på väg i rätt riktning. Samtidigt behöver vi också våga mäta förändringen av koldioixidavtrycket över tid. Det kräver att vi börjar kunna mäta avtrycket från andra tillgångar än aktier, företagskrediter och fastigheter, samt scope 3 som idag visar stora brister.