Här är fonderna som slängts ut från premiepensionens fondtorg
Allra är långt ifrån ensamt om att ha brutit mot regelverket när det gäller hanteringen av pensionsspararnas pengar. De senaste åren har inte mindre 21 fonder avregistrerats från premiepensionens fondtorg på grund av brott mot det samarbetsavtal som finns mellan fondförvaltaren och Pensionsmyndigheten.
Det bör betonas att det inte i samtliga fall handlar om den typen av brottslighet som förekommit i Allra Pensions hantering av fonderna, utan kan röra sig om mindre allvarliga brott mot avtalet med Pensionsmyndigheten.
Här är de fonder som Pensionsmyndigheten har fattat beslut om:
Allra — Ålandsbanken tog över fonderna
Pensionsmyndigheten sade upp avtalet med Allra den 16 mars 2017, med hänvisning till att Allra hade åsidosatt sina skyldigheter enligt samarbetsavtalet. I samband med uppsägningen polisanmälde Pensionsmyndigheten företrädare för Allra. Allra och Ålandsbanken kom före avregistreringen överens om att Ålandsbanken skulle ta över kapitalet i Allras fyra fonder, något som också godkändes av Pensionsmyndigheten. Vid sidan av den process som avser händelser år 2012 och där fyra personer dömts till fängelse, driver Pensionsmyndigheten ett mål om skadestånd för affärer i Allra under 2015—2016. Pensionsmyndigheten har där ett krav om ca 200 miljoner kronor. Där finns ännu inget planerat datum för när huvudförhandlingen kan påbörjas.
Falcon Funds — skadan uppgick till 1 miljard kr
Falcon Funds — ett fondföretag på Malta — hade tidigare tre fonder i premiepensionssystemet. År 2015 fattade Pensionsmyndigheten misstankar om oegentligheter och år 2016 stoppades fonderna och samarbetsavtalet sades upp. Pensionsmyndigheten anser att fonderna har hanterats på ett brottsligt sätt och att skadan uppgår till minst 1 003 miljoner kronor, varav 337 miljoner kronor återvunnits av Pensionsmyndigheten. Den 3 mars i år dömde två personer till fängelse och drygt 200 miljoner kronor i skadestånd för hanteringen av fonderna i Falcon Funds.
Optimus — kopplingar till Falcon Funds
Fonden Optimus High Yield hette från början Traction High Yield. Insättningarna i fonden uppgick till närmare 4 miljarder kronor. Bland annat fick fonden år 2013 in drygt 2 miljarder kronor via flyttar från fonden Inside Active Global utförda av Strategiplacering. Eftersom flytten inte ansågs ha gått rätt till gjorde Pensionsmyndigheten en polisanmälan och skickade ett varningsbrev till spararna. Finansinspektionen godkände att fonden i mars 2015 fusionerades med en av fonderna från Falcon Funds. År 2019 åtalades mot fyra personer med kopplingar till Optimus. De dömdes förra året till fängelse och över 300 miljoner kronor i skadestånd.
GFG — olagliga säljmetoder
I december 2016 avregistrerade Pensionsmyndigheten fonden GFG Global Medium Risk Fund, förvaltad av Oppenheim Asset Management Financial Services S.A i Luxemburg. Avregistreringen grundade sig på att personer med koppling till fonden marknadsfört den med olagliga metoder, och att fondens medel investerats på ett sätt som inte var i andelsägarnas intresse och som resulterat i stora förluster. En granskning från Pensionsmyndighetens visade på flera anmärkningsvärda innehav och transaktioner, bland annat att det största innehavet i fonden detsamma som största innehavet i Falcon. En polisutredning kring GFG pågår hos Ekobrottsutredningen.
Solidar och Lemanik — oegentligheter kring avgifterna
Samarbetsavtalet med Solidar Fonder och det nära anknutna bolaget Lemanik sades upp av Pensionsmyndigheten år 2018 sedan Pensionsmyndigheten konstaterat att bolaget hade brutit mot avtalet. Fondernas kostnader har varit högre än vad fondbolagen Solidar och Lemanik tidigare uppgett. Samtidigt har Solidar handlat med närstående bolag, vilket enligt Pensionsmyndigheten inneburit onödiga kostnader för pensionsspararna. Pensionsmyndigheten har här kommit överens om ersättning för den tidigare hanteringen av fonderna och har träffat överenskommelser som innebär att 67 miljoner kronor fördelats till pensionsspararna som ersättning för de alltför höga avgifterna.
Advisor — stoppade på grund av sina säljmetoder
Pensionsmyndigheten meddelade år 2017 köpstopp för fonden Advisor Världen, efter användandet av telefonförsäljning av förvaltningstjänster som lett till ett stort antal klagomål till Pensionsmyndighetens kundservice. Samarbetetsavtalet sades senare upp på grund av att Pensionsmyndigheten bedömde att bolaget hade brutit mot samarbetsavtalet genom sina säljmetoder. År 2019 stämde Pensionsmyndigheten Advisor eftersom fondbolaget vägrat betala fakturor på dröjsmålränta och fakturor för kostnader av brevutskick.
Life — fonder kontrollerade av beslutsfattare i Allra
Parallellt med att Pensionsmyndigheten utredde Allra, började man även undersöka fondbolaget Life Funds med två mindre fonder på fondtorget. Ett skäl till detta var att de personer som styrde Allras fondverksamhet även ytterst kontrollerade Life Funds. I samband med beslutet om avregistrering av Allras fonder fattades även beslut om avregistrering av Life Funds två fonder.
Fondeum — intressekonflikter ledde till avregistering
År 2016 beslutade Pensionsmyndigheten om avregistrering av Fondeum Mixed Fund, som var registrerad på Malta och som i sitt upplägg hade flera likheter med upplägget av Falcon. Pensionsmyndigheten kom i sin utredning fram till att det fanns tecken på bakomliggande intressekonflikter, vilket enligt myndigheten innebar att fonden inte bedömdes lämplig att finnas med på premiepensionens fondtorg.
Independent — felaktigheter kring avgifterna
Independents fonder stoppades i en första vända år 2016 sedan det upptäckts problem med ett försäljningsbolag i Dubai, Svensk Fond-och Försäkringsanalys. Sedan Independent avbrutit samarbetet med bolaget öppnades fonderna på nytt, men fondbolaget valde år 2018 att avregistrera fonderna från fondtorget på eget initiativ. Pensionsmyndighetens analys visade att kostnaderna var högre än vad fondbolaget tidigare hade uppgett. En överenskommelse med de ansvariga innebär att drygt 5,4 miljoner kronor kunde fördelas till berörda pensionssparare som kompensation för de höga avgifterna.