Finansinspektionen skrev av sitt undersökningsärende mot Pepins

• Pepins har erbjudit en plattform för nyemissioner och aktiehandel. Men FI har konstaterat att Pepins aktiehandel strider mot bolagets tillstånd som värdepappersbolag och handeln har därför nu upphört.

Finansinspektionen meddelade på tisdagen att man har genomfört en undersökning av aktiehandel på Pepins plattform. Ärendet har nu skrivits av eftersom Pepins har inkommit med en handlingsplan och har upphört med sin aktiehandel.

Pepins beskriver sig som en plattform som gör det möjligt för alla att investera i spännande tillväxtföretag.

Förutom att ordna kapitalanskaffning och finansiering för företag, har man också fungerat som en börs med aktiehandel i tillväxtföretagen. Ett av de bolag som har använt Pepins för nyemissioner är Svenska Fribrevsbolaget.

Men Pepins aktiehandeln har skett i strid med bolagets tillstånd för värdepappersrörelse, konstaterar FI i sitt beslut.

Den undersökning som FI inledde tidigare syftade till att granska om Pepins bedrev verksamhet som föll utanför bolagets värdepappersrörelsetillstånd, genom sin plattform för sekundärhandel. Undersökningen mynnade ut i att FI konstaterade att Pepins saknade det tillstånd som krävs för sin plattform för aktiehandel.

Men eftersom Pepins nu har upphört med sin aktiehandel och inkommit med en handlingsplan konstaterar FI att det inte finns anledning att vidta ytterligare åtgärder.

— Med hänsyn till det finns det inte anledning för FI att vidta ytterligare åtgärder med anledning av undersökningen. Ärendet skrivs därför av, heter det i informationen från FI.

• FI meddelade på tisdagen även att man beslutat att skriva av en undersökning av en valutaväxlare, Bergs Exchange och Travel AB, sedan bolaget avregistrerats hos FI. Bergs Exchange och Travel AB var en av fyra valutaväxlare som omfattats av FI:s undersökning av efterlevnad av penningtvättsregelverket.

Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av FI:s beslut i Pepins-ärendet.


1 februari, 2022
Gunnar Loxdal