Stig Aggevall: FI måste stoppa livbolagens överkonsolidering
Stig Aggevall — välkänd aktuarie med en bakgrund i bolag som Cologne Re, Universal Life och Försäkringsmatematik — påpekar i brev till Finansinspektionen att det är märkligt att inte hela överskottet i ömsesidigt drivna livbolag under avveckling tillfaller de försäkringstagare som har varit med och byggt upp överskottet.
Länsförsäkringar Gamla Liv och SEB Trygg Liv Gamla har varit i run-off länge och ska förr eller senare läggas ned.
Men bolagens försäkringstagare får i dag inte del av hela bolagens överkonsolidering.
Detta är upprörande menar aktuarienestorn Stig Aggevall, som formulerat två skrivelser till Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i frågan.
— SEB Trygg Liv Gamla förvaltar 192 miljarder kronor och Länsförsäkringar Liv Gamla förvaltar 118 miljarder kronor. Det är försäkringstagarnas pengar. De flesta av dessa två bolags försäkringar är under utbetalning, men försäkringstagarna får inte del av den överkonsolidering på 15—20 procent som bolagen har. Det är märkligt att de överskott som bolagen genererar inte tillfaller försäkringstagarna. Konsolideringsgraden i dessa bolag behöver ju inte öka, eftersom de försäkringstekniska avsättningarna minskar och slutligen försvinner, säger Stig Aggevall till Sak & Liv.
Överkonsolideringen i ömsesidiga livbolag är betydande. Bolagen samlar överskotten i sina svällande konsolideringsfonder. Främst gäller detta Folksam och Afa, menar Stig Aggevall. Men han tycker att det mest anmärkningsvärda är att FI i dag tillåter att även run-off bolag — som SEB Trygg Liv Gamla och LF Liv Gamla — tillåts göra samma sak.
— Det är orimligt att dessa två bolag tillåts berika sig själva. I de försäkringsbelopp som betalas ut bör försäkringstagarna också få del av det konsoliderade överskottet och inte bara sin garanterade ränta. Solvensgraden i de ömsesidiga livbolagen är skyhög, eftersom de kan lägga sina vinster på hög utan att göra löpande utbetalningar av hela överskottet. Skandia Liv har ändrat sin policy och gjorde förra året många stora extrautdelningar till sina kunder när konsolideringen blev för hög. Livbolagen har egna regler som säger att konsolideringsgraden ska ligga i intervallet 100—115 procent, men de flesta bolag ligger en bra bit över denna nivå utan att göra extrautdelningar. Detta borde åtgärdas av FI och därför har jag skrivit till generaldirektören, säger Stig Aggevall.
Jacob Carlsson är VD i Länsförsäkringar Liv. Han har kommenterat Stig Aggevalls kritik med att säga att Länsförsäkringar Liv har en policy med utjämnande återbäring till sina kunder och att detta är en policy som tjänat företaget väl.
Om försäkringskunderna tycker detsamma är ovisst. Stig Aggevall är kund hos både Länsförsäkringar Liv och SEB Trygg Liv Gamla och tycker inte det.
— Sverige har samma försäkringsrörelselag som i övriga EU. Men överskott som skapas över den avtalade garanterade räntan i en traditionell försäkring är inte garanterade till försäkringstagarna i svenska bolag, vilket de är i till exempel Danmark, Norge och Finland. I Sverige får bolagen själva förvalta dessa överskott. Det är något som FI borde förändra, anser Stig Aggevall.
Han påpekar även att svenska livbolag skulle kunna riskera att råka ut för något som tidigare drabbade världens då äldsta livbolag, brittiska Equitable Life. Bolaget råkade ut för en gruppstämning av missnöjda försäkringstagare, vilket i sin förlängning utplånade bolaget.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av en av Stig Aggevalls skrivelser till Finansinspektionen (delvis maskad).