Svensk Försäkring: Studerande kvinnor – förlorare i pensionsracet

• Kvinnliga höginkomsttagare har lägst kompensationsgrad. I samtliga inkomstlägen har kvinnor lägre kompensationsgrad än män. Allra lägst kompensationsgrad har kvinnliga höginkomsttagare, visar statistiken.
Källa: Redovisning av livsinkomstprofiler, Pensionsmyndigheten 2021.
Kvinnor som studerar vidare, och därmed får en högre inkomst, är också de som får lägst pension i förhållande till sin slutlön, skriver Svensk Försäkring i ett inlägg på tisdagen.
Enligt Svensk Försäkring är det viktigt att uppmärksamma kvinnor som studerat vidare på att de kan ha ett behov av eget sparande till pensionen, för att slippa få en obehaglig överraskning när de går i pension.
Svensk Försäkring pekar på att en delförklaring till att kvinnor har lägre pension än män är att kvinnor tar ut merparten av föräldraförsäkringen och därefter ofta arbetar deltid i flera år när de har huvudansvaret för barnen.
Statistiken visar att de som har lägst kompensationsgrad är kvinnor och män som tjänar mest — men även kvinnor som är medelinkomsttagare som hamnar under eller långt under en kompensationsgrad på 60 procent i det allmänna pensionssystemet.
Det låga utfallet kan för många kvinnor förklaras av att de har en relativt hög slutlön samtidigt som den samlade livsinkomsten inte blir tillräckligt hög för att väga upp för frånvaro från arbetsmarknaden under studier, föräldraledighet och deltidsarbete. Till det kommer att kvinnor har visat sig vara mindre benägna att ta risker och generellt har en lägre tilltro till sin finansiella förmåga, vilket innebär att de vanligen även har lägre kapitalinkomster än män.
— Ur ett jämställdhetsperspektiv var till exempel en viktig poäng med det tidigare avdragsgilla privata pensionssparandet att det väckte frågan om hur den sammanlagda hushållsinkomsten skulle fördelas. Om kvinnan tog ett större ansvar för hem och barn och arbetade deltid så var det privata pensionssparandet ett sätt att inom hushållet kompensera för det, skriver Svensk Försäkring och passar på att nämna att försäkringsbranschens under många år har lyft fram behovet av nytt subventionerat privat pensionssparande som ger drivkrafter till pensionssparande.