FI: Försäkringsbranschen har i dag en låg exponering mot Ryssland

• Finansinspektionen konstaterar efter en enkät till branschen att exponeringen mot Ryssland är låg. Dock bör försäkringsbolagen bli bättre på att hålla koll löpande på hur solvenskvoten utvecklas, menar FI.
Den svenska försäkringsbranschen har låg exponering mot Ryssland och Ukraina, konstaterar Finansinspektionen efter att ha genomfört en enkät till svenska försäkringsbolag. Men FI påpekar samtidigt att försäkringsföretagen bör bli bättre på att löpande hålla koll på sin solvenskvot med tanke på det osäkra marknadsläge som kriget i Ukraina har medfört.
Finansinspektionen har skickat ut en enkät till samtliga svenska försäkrings- och tjänstepensionsföretag, med anledning av det oroliga ekonomiska läget efter Rysslands invasion av Ukraina. Syftet med enkäten var att snabbt få en övergripande bild av företagens solvens vid krisens inledning och att undersöka vissa ”affärsmässiga och operativa sårbarheter”.
Utifrån enkätsvaren drar FI slutsatsen att försäkringsföretagen går in i krisen med en mycket låg exponering mot Ryssland och Ukraina. Detta gäller både på skuldsidan som på tillgångssidan.
Mängden premier i den berörda regionen är för branschen i stort försumbar.
Samtidigt ser många försäkringsföretag en förhöjd risk för cyberangrepp och risk för störningar i den finansiella och allmänna infrastrukturen, exempelvis elavbrott och avbrott i internettrafiken.
Finansinspektionen menar dock att det är angeläget att försäkringsbranschen blir bättre på att göra löpande uppföljningar av hur solvenskvoten förändras.
— Vi noterar dock att endast en fjärdedel av de 136 företag som ingick i enkäten beräknat en solvenskvot sedan kriget inleddes den 24 februari. FI:s uppfattning är att företagen ska följa sin solvenskvot löpande och bör se över den när väsentliga händelser inträffar, med hänsyn tagen till företagets finansiella styrka, skriver FI i en kommentar till enkätundersökningen.
FI påpekar att man fortsätter att bevaka försäkrings- och tjänstepensionsföretagen med anledning av det marknadsläge som nu råder och även har en fortsatt löpande kontakt med vissa utvalda företag.