Riksdagen beslutade att godkänna förslaget om höjda pensionsåldrar
Enligt riksdagsbeslutet ändras år 2023 åldern för när allmän pension kan tas ut som tidigast, från 62 år till 63 år. Åldern för när garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kan börja betalas ut ändras samtidigt från 65 år till 66 år. Det innebär också att förmåner som i dag upphör vid 65 år — exempelvis efterlevandepension eller sjukersättning — kan fortsätta att betalas ut ytterligare ett år.
Det innebär att för den som är född 1961 blir 63 år den tidigaste åldern då allmän pension kan tas ut. Den som är född 1958 måste vara 66 år för att kunna ta ut garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg. För den som är född 1957 eller tidigare gäller fortfarande 65 år som ålder för garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg. Tidigaste uttagsålder för allmän pension är fortfarande 62 år för den som är född senast 1960.
År 2026 införs på allvar systemet med riktålder. Det innebär att en riktålder räknas fram årligen. Riktåldern är tänkt att spegla förändringen i förväntad livslängd och ligger från och med år 2026 till grund för åldersgränserna i pensionssystemet och i angränsande trygghetssystem. Beslutet om riktålder gäller med viss fördröjning; den fastslagna riktåldern tillämpas först sex år senare.