Länsförsäkringar: Fyra av tio naturskador beror på åskan

• ”Blixt och åska är nyckfullt. Men även om man inte kan göra så mycket åt var och när blixten slår ner så kan man med ganska enkla medel minska risken för skador”, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar.
Av de försäkringsskador som orsakas av naturskador och drabbar privatpersoner, beror fyra av tio på blixtnedslag, visar statistik från Länsförsäkringar.
Det vanligaste är att elektronik slås ut, men det förekommer även personskador.
— Blixt och åska är nyckfullt. Men även om man inte kan göra så mycket åt var och när blixten slår ner så kan man med ganska enkla medel minska risken för skador. Bra att veta är även att blixten är själva urladdningen och åskan är ljudet som skapas, men till vardags används även ordet åska för blixturladdningen, säger Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på Länsförsäkringar, i en kommentar.
Under ett åskoväder hamnar allt som är anslutet till ett elnät i riskzonen. De flesta försäkringsskadorna under ett åskväder orsakas av att kraften från blixten går in via elnätet och in i elektronik som datorer, routrar, HiFi-utrustning, TV-apparater, spelkonsoller med mera. Även laddstationer och saker som är kopplade till laddarna är utsatta, exempelvis telefoner, robotgräsklippare och elbilar. Kostnaden för skador orsakade av åska uppgick förra året till över 135 miljoner kronor.
Om blixten slår ner kan det dessutom bli skador som upptäcks först långt senare. Till exempel kan det uppstå skador på isoleringen till elledningar vilket i senare skede kan orsaka elfel och brand.
— Åska bildas i cumulonimbusmoln, samma sort som också ger kraftiga regnskurar och hagel. De flesta blixturladdningar sker inne i molnet men det är de blixtar som går mellan moln och mark som drabbar oss. Blixtarna kan gå såväl från moln till mark och från mark till moln. De senare är ofta kraftigare. När blixten går från övre delen av molnet till marken så kan det ibland upplevas att det sker från en i det närmaste från klar himmel och är därmed mycket överraskande, säger Martin Hedberg.
Några av Länsförsäkringars tips för att skydda sig mot blixtnedslag
- Dra ut strömkontakter på elektronik som tv, dator, stereo med mera.
- Se till att huset har åskledare.
- Ladda inte bil, telefon, läsplattor, elcykel eller annan utrustning under åskoväder.
- Installera överspänningsskydd som hjälper till att skydda din elektronik mot överspänning så att de inte slås ut. Har du solcellsanläggning bör du ha överspänningsskydd på både lik- och växelströmssidan.
- Se till att du har en fungerande brandvarnare och brandsläckare hemma.