SPV överlämnar 50-årig prognos för pensionerna till regeringen
Hur ser pensionsvärlden ut om 50 år? SPV har lämnat en prognos för statens framtida tjänstepensioner till regeringen i en prognos som för första gången sträcker sig hela 50 år in i framtiden.
Statens Tjänstepensionsverk, SPV, har lämnat sin första 50-åriga pensionsprognos till finansdepartementet.
Tidigare har SPV endast gjort prognoser på fyra och tio år när det gäller pensionsutbetalningar, premieintäkter och statens pensionsskuld. Men med hjälp av nytt it-stöd och ny prognosmodell blir det nu alltså möjligt att blicka ännu längre framåt.
— Vi är stolta över att kunna lämna en 50-årig prognos till regeringen, säger Annica Bylund, ansvarig enhetschef på SPV.
SPV:s 50-åriga prognos har rubriken ”beståndsprognos” och omfattar 1,1 miljoner nuvarande och tidigare statsanställda.
Förra året gjorde SPV 4,4 miljoner pensionsutbetalningar på sammanlagt 16,3 miljarder kronor. I dag tillhör alla statsanställda pensionsavtalet PA16. De som är födda 1987 eller tidigare tillhör avdelning 2 och de som är födda 1988 eller senare tillhör avdelning 1 som enbart får premiebestämd pension. I avdelning 2 finns de som är födda före 1972 som enbart har förmånsbestämd pension. För ålderskullarna 1973—1987 är det endast de med inkomster över 7,5 inkomstbasbelopp som har förmånsbestämd pension.
År 2052 är sannolikt sista året som statliga arbetsgivare betalar premier till förmånsbestämd pension, då de som är födda 1987 blir 65 år. Men utbetalningar avseende förmånsbestämd pension kommer att fortsätta under hela prognosperioden, även om de minskar kraftigt i takt med att äldre årskullar som har förmånsbestämd pension avlider. Premiebetalningarna till premiebestämd pension förväntas öka ännu snabbare, så de samlade premiebetalningarna förväntas bli väsentligt högre för arbetsgivarna än i dag.
Enligt SPV-prognosen betalas arbetsgivarna i år in knappt 15 miljarder i premier och löneskatt till förmånsbestämd pension och 6,7 miljarder till premiebestämd pension. År 2052, som är sista år för premier till förmånsbestämd pension, förväntas premier till förmånsbestämd pension uppgå till 5 miljarder och för premiebestämd pension till 37,5 miljarder. Med andra ord nästan dubbelt så mycket som i dag. Det bör dock noteras att detta prognosutfall är beräknat i löpande priser. När prognosmedellen räknar i fasta priser blir utfallet i såväl premier som pensionsskuld betydligt lägre, cirka hälften så stort.
Något som förmodligen glädjer finansdepartementet är att prognosen visar att statens pensionsskuld halveras från 416 miljarder i år till 200 miljarder om 50 år, räknat i löpande priser. Detta på grund av att samtliga anställda då har övergått till premiebestämd pension.
Sedan är förstås frågan hur användbar en 50-åriga prognos är, mycket hinner hända under ett halvt sekel som kan göra prognoser och förutsägelser fullständigt obsoleta.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av prognosen.