48 miljarder kr betalas in denna vecka till premiepensionen

• ”Vanliga löntagare avstod förra året omkring 22 procent av sin lön för att i stället få ut pengarna i framtiden i form av pension, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.
Pensionsmyndigheten meddelar att de intjänade premiepensionsrätterna nu sätts in på pensionsspararnas konton, med start på fredag denna vecka. Årets insättning är knappt 48 miljarder kronor.
Insättningen avser pensionsavsättningen för inkomståret 2021 plus ränta motsvarande i genomsnitt 8 167 kronor per sparare. Den maximala insättningen är på 12 924 kronor. För pengarna som placeras på pensionsspararnas konton köps nya fondandelar med start på måndag den 12 december. Den som vill kan ändra sitt fondval på pensionsmyndigheten.se. Fondbyten som begärs efter torsdag den 8 december klockan 23.59 genomförs när pensionsrättshandeln är avslutad, tidigast onsdagen den 14 december.
Myndigheten konstaterar också att det under året har betalats in cirka 307 miljarder kronor för inkomstpensionen, i genomsnitt 51 500 kronor per person. Maximal insättning till inkomstpensionen var 81 840 kronor för inkomstår 2021 då den högsta pensionsgrundande inkomsten var 511 500 kronor.
Till det kommer att landets arbetsgivare betalar in cirka 240 miljarder kronor i tjänstepensionspremier till de anställda. Pensionsmyndigheten summerar därmed årets totala pensionsrättsinsättning till 595 miljarder kronor.
— Vanliga löntagare avstod förra året omkring 22 procent av sin lön för att i stället få ut pengarna i framtiden i form av pension, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren i en kommentar.
Av de 22 procenten på lönesumman avser 18,5 procentenheter till den allmänna pensionen, varav 2,5 procentenheter går till premiepensionen.
— Den som tidigare har gjort fondval kan passa på att se över sitt val genom att logga in på pensionsmyndigheten.se. Har man inte gjort något val så sätts pengarna in på AP7 Såfa, en portfölj specialanpassad för premiepensionssparandet och med en risknivå som tar hänsyn till din ålder, säger Rasmus Bjälkeson som är chef för fondhandelsenheten på Pensionsmyndigheten.
Pensionsmyndigheten påpekar att inte alla svenskar omfattas av tjänstepensionen som betalas in av arbetsgivarna. Cirka nio av tio anställda har en tjänstepension utöver den allmänna pensionen, vilket alltså innebär att en av tio anställda saknar tjänstepension. Inte heller egenföretagare omfattas av den avtalade tjänstepensionen.
— Den som är företagare med enskild firma eller aktiebolag kan behöva kompensera för utebliven tjänstepension. Detsamma gäller den som har en arbetsgivare som inte gör inbetalningar till en tjänstepension för sina anställda. Genom att göra en pensionsprognos på pensionsmyndigheten.se så kan du få ett bra underlag för beslut kopplade till ekonomi och pension, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.