AMF: Rekordmånga flyttar sin pension – utan att de har koll!

• ”Det är oroväckande att andelen som är omedvetna om att de flyttar sin tjänstepension fortsätter att öka från redan höga nivåer”, säger AMF:s stabschef Malin Omberg.
Nu flyttar rekordmånga flyttar sin pension — utan att de ens vet om det! Det framgår av AMF:s flyttrapport som presenterades på tisdagern.
AMF Flyttrapport 2022 publiceras i år för sjunde året i rad och är en granskning av flyttar inom kollektivavtalad tjänstepension. Syftet med rapporten är, enligt AMF, att belysa flyttströmmarna av tjänstepensioner och öka förståelsen för hur kunderna agerar.
Rapporten bygger bland annat på en undersökning som genomförts under hösten — i samarbete med Demoskop — bland kunder som flyttat sin tjänstepension från AMF.
Av AMF:s undersökning framgår att 36 procent uppger att de inte är medvetna om att de har flyttat sin tjänstepension från AMF — den högsta siffran som har uppmätts hittills! Tidigare år har motsvarande siffra legat mellan 24 och 34 procent. Knappt hälften av de tillfrågade — 48 procent — säger att tanken på flytt väcktes genom kontakt med bank, försäkringsbolag eller finansiell rådgivare. Drygt en tredjedel — 35 procent — anger att de själva kom på tanken att flytta sin tjänstepension.
— Det är oroväckande att andelen som är omedvetna om att de flyttar sin tjänstepension fortsätter att öka från redan höga nivåer. Inte minst i ett läge där tjänstepensionen blir en allt viktigare del av försörjningen efter det ordinarie arbetslivet. Att det fortfarande bara är drygt hälften av spararna som jämför olika alternativ innan de tar beslutet att flytta sin tjänstepension gör inte saken bättre. Den som flyttar sin pension för att det ska ge mer förmånliga villkor inom andra områden räknar inte alltid med att en rabatt på exempelvis bolån eller sakförsäkringar i regel är tidsbegränsad, medan högre avgifter riskerar att urholka pensionen under många år, säger Malin Omberg som är stabschef på AMF.
De som har flyttat sin tjänstepension har fått frågan om hur medvetenheten om pensionsflyttar kan öka. Några av de svar som kommit från de tillfrågade är bättre information om olika alternativ och längre betänketid. Nära två av tre — 62 procent — menar att ytterligare information eller en andra signering med e-legitimation efter betänketid skulle leda till en högre medvetenhet om att de flyttat tjänstepensionen.
Undersökningen visar också, enligt AMF, på en tydlig förändring i riskbenägenhet hos dem som flyttat sin tjänstepension. Under 2022 sade sig 49 procent föredra traditionell försäkring, jämfört med 43 procent fondförsäkring. Motsvarande preferens under 2021 var 35 respektive 57 procent.
Drygt fyra av tio — 42 procent — har efter flytt kommit till en sparform med andra egenskaper än vad de säger sig föredra. Av spararna som föredrar traditionell försäkring flyttar 39 procent till en fondförsäkring, medan 3 procent som säger sig föredra fondförsäkring har flyttat till en traditionell försäkring.
AMF framhåller att man strävar efter att göra de kunder som väljer att byta pensionsbolag medvetna om vad en flytt till eller från ett bolag innebär.
— Att spararna flyttar utan att veta om det är ett problem i sig, men det förstärks och blir särskilt allvarligt när så många som fyra av tio hamnar i en annan sparform än den som de säger sig föredra. Det är ett underbetyg för hela pensionsbranschen att det får fortsätta se ut så här år ut och år in. Problemet med det, utöver det moraliskt tveksamma, är att många tappar garanterade pensionsbelopp och får en risknivå som de inte är bekväma med. Omedvetenheten riskerar att påverka förtroendet för hela pensionssystemet mycket negativt, och det ligger ett stort ansvar på bolagen och branschen att bli bättre på att informera spararna om vad flytten innebär säger Malin Omberg.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av AMF:s flyttrapport.