Regeringsbeslut i dag: FI ska undersöka hindren för flytträtten

• Vilka legala och praktiska hinder för flytt av individuella tjänstepensionsförsäkringar finns, och hur kan man få bort hindren? Det ska FI kolla upp under året som kommer, och återrapportera till regeringen senast den 15 september.
Vilka hinder finns i dag för flytt av pensionsförsäkringar och vad kan man göra för att undanröja dem? Det ska Finansinspektionen nu se över, enligt det regeringsbrev för tillsynsmyndigheten som regeringen beslutade om på torsdagen.
Så här formuleras detta i regleringsbrevet, under rubriken ”Flytt av individuell tjänstepensionsförsäkring”:
— Myndigheten ska genomföra en kartläggning av hur flytt av individuell tjänstepensionsförsäkring mellan och inom försäkringsföretag och tjänstepensionsföretag ser ut och hur den har utvecklats under de fem senaste åren. Myndigheten ska också identifiera eventuella legala och praktiska hinder för flytt av individuell tjänstepensionsförsäkring och föreslå åtgärder för att undanröja dem.
Enligt regleringsbrevet ska FI stämma av undersökningen under arbetets gång och redovisa resultatet av kartläggningen till finansdepartementet senast den 15 september nästa år.
Frida Bratt är sparekonom på Nordnet, ett av de företag som har arbetat för förenklad flytträtt. Så här kommenterar hon uppdraget till FI:
— På Nordnet har vi jobbat länge och väl med att dels få politikerna att förstå att flytträtten fortfarande omfattas av stora praktiska hinder för den enskilde som vill flytta sin pension. Så sent som i tisdags redogjorde vi i ett möte med Finansdepartementet för de hinder som i praktiken sätts av stora pensionsjättar för att försvåra flyttar. Dels har vi föreslagit en lösning för att få bukt med krånglet – en pensionsportal.
— Att regeringen tar flyttkrånglet på allvar är mycket lovande, det är goda nyheter för alla sparare som har fått känna på hur krångligt det kan vara att flytta sin pension. För många blir hindren som läggs ut från avflyttande pensionsbolag till slut för många, så pass att man tappar orken och istället mot sin vilja är kvar i en pensionslösning man egentligen vill lämna. Det är glädjande att det finns en stor förståelse för de problem som i praktiken finns kring den lagstadgade flytträtten.
— På Nordnet hoppas vi att Finansinspektionen i sin utredning tittar på den lösning vi sedan tidigare föreslagit; en pensionsportal genom vilket flyttprocesser standardiseras och digitaliseras. På så vis skulle bli omöjligt för stora pensionsjättar att ständigt lägga krokben för sparare som vill flytta sitt kapital, exempelvis till lägre avgifter. Det här finns redan i Norge, och på Nordnet kommer vi fortsätta jobba för att det blir verklighet även i Sverige. Svenska pensionssparare förtjänar det.
Några av de andra punkter som FI ska se över särskilt och återrapportera till regeringen är enligt regleringsbrevet:
- Samverkan med Konsumentverket och Pensionsmyndigheten
- Tillsyn av informations- och cyberrisker
- Utveckling av myndighetens informationssäkerhet
- Kartläggning av ”open finance”-tjänster i Sverige
Enligt regleringsbrevet uppgår Finansinspektionens ramanslag för 2023 till 788 miljoner kronor.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av regleringsbrevet.