Folksam: Februari månad blir tuff – men det finns ljuspunkter framöver

• ”Hushållen kommer absolut att få det tuffare i år och det är framför allt vintern som blir en utmaning”, menar Folksams chefsekonom Marcus Svedberg.
År 2023 kommer att bli ekonomiskt tufft för många, och allra tuffast kan det bli i februari när inflationen når toppen samtidigt som Riksbanken sannolikt höjer räntan ytterligare. Det menar Folksams chefsekonom Marcus Svedberg. Men det kan också skönjas ljuspunkter framöver; mycket talar för att inflationen sjunker och att det finna förutsättningar för att problemen med stigande energipriser minskar.
Svenska folket har fått det tuffare ekonomiskt under senare tid. Inflationstakten är den högsta sedan tidigt 90-tal, elpriserna rusar — samtidigt som styrräntan på kort tid har gått från negativ till 2,50 procent.
Enligt Folksams chefsekonom Marcus Svedberg kommer inflationen troligtvis att ligga över målet hela året, även om prisökningstakten kan väntas gå ned något gång efter att den toppar under första kvartalet.
När vi nu också går in i en lågkonjunktur väntas efterfrågan dämpas rejält. Utbudsproblemen efter pandemin kommer troligen att bli mindre framöver. Sammantaget kan det leda till att prisökningstakten bromsar ordentligt, även om prisnivån blir fortsatt hög under resten av året.
— Hushållen kommer absolut att få det tuffare i år och det är framför allt vintern som blir en utmaning. Februari lär kanske bli den svåraste månaden givet att inflationen beräknas nå toppen samtidigt som Riksbanken sannolikt kommer att höja räntan igen. Februari är också historiskt sett kallast, och vi behöver värma våra hus samtidigt som elpriset rusar. Däremot kan det ge viss lättnad när elprisstödet väl betalas ut, säger Marcus Svedberg i en kommentar.
Samtidigt som första kvartalet kan bli tufft ekonomiskt tror inte Marcus Svedberg på någon djup eller långvarig lågkonjunktur:
— Arbetslösheten lär stiga under året, men inte dramatiskt och det kommer alltjämt råda brist på arbetskraft i många sektorer, inte minst inom sjukvården men även inom industrin och flera tjänstesektorer. De allra flesta kommer säkerligen få höjda löner och det är viktigt att inte löneökningarna drar i väg givet det underliggande inflationsproblemet.
Många hushåll kan komma att dra ned på sparandet, eller till och med använda sparade medel för att ta sig igenom vintern. Det är dock inget större problem ur ekonomisk synvinkel, enligt Marcus Svedberg, så länge det handlar om en kortare period vilket också är det huvudscenario han ser framför sig. För hushåll som saknar marginaler kan det finnas anledning att överväga riktade stöd och tillfälliga likviditetsåtgärder.
Vinterns utmaningar kan komma att resultera i mer bestående förändringar bland annat när det gäller energikonsumtion och energipolitik. En förhoppning är att vi får se minskad energikonsumtion i kombination med investeringar för effektivisering och förnyelsebar produktion.
— Vi tror dessutom att såväl räntan som inflationen på sikt kommer att plana ut på en något högre nivå än innan pandemin och det är inte omöjligt att det kommer att leda till förändrade konsumtions- och investeringsbeteende mer generellt, säger Marcus Svedberg.
En betydelsefull faktor när det gäller ekonomin framöver är hur kriget i Ukraina utvecklas. Det är givetvis svårbedömt men enligt Marcus Svedcberg finns i dag inte mycket som tyder på ett snabbt slut.