Resultatet för Nordea Liv & Pension sjönk 2022 till 845,5 miljoner kr

• ”Jag är stolt över våra medarbetares prestationer, deras bibehållna energi och att de finns för och möter våra kunder där helst de behöver”, säger Johan Nystedt.
Under 2022 uppgick resultatet efter skatt för Nordea Liv & Pension i Sverige till 845,5 miljoner kronor, motsvarande en minskning med 7 procent jämfört med helåret 2021 då resultatet uppgick till 908,6 miljoner kronor. Det framgår av information från Nordea Liv & Pension i anslutning till bankens bokslutskommuniké.
Resultatet 2022 påverkades av den negativa värdeutvecklingen av det egna kapitalet i och med räntehöjningarna under året. Sparresultatet låg strax över föregående års sparresultat, i huvudsak drivet av ökade intäkter på grund av att kundmedel under förvaltning i genomsnitt var högre 2022 än 2021. Riskresultatet låg i linje med föregående års.
Under året minskade kundmedel under förvaltning med 8 procent och uppgick per den sista december till 223,7 miljarder kronor jämfört med 242,7 miljarder kronor ett år tidigare. Minskningen är en följd av den negativa marknadsutvecklingen under framförallt första halvåret. Fjärde kvartalet ökade dock kundmedel under förvaltning med 5 procent.
Så här var avkastningen under 2022 i bolagets olika portföljer:
• Tjänstepension Garanti: För en genomsnittlig kund i arbetsför ålder var avkastningen -11,53 procent. För en kund som påbörjat utbetalning av sin pension var avkastningen -6,30 procent. Förvaltat kapital i Tjänstepension Garanti uppgick till 24,0 miljarder kronor vid utgången av året.
• Tjänstepension Fond: För en genomsnittlig kund i arbetsför ålder var avkastningen -13,35 procent i entrélösningen Nordea Pensionsportfölj. För en kund som uppnått 65 år var avkastningen -12,7 procent.
Inbetalda premier för helåret 2022 uppgick till 26,3 miljarder kronor, en minskning med -17 procent jämfört med helåret 2021. Fjärde kvartalet uppgick inbetalda premier till 5,6 miljarder kronor, en minskning med -34 procent jämfört med fjärde kvartalet 2021. Enligt Nordea är det osäkerheten på marknaden och ekonomin överlag som skapat en större försiktighet hos kunderna — i kombination med att 2021 var ett ovanligt starkt år. Störst har premienedgången varit inom kapitalförsäkring, medan riskpremierna inom livförsäkring har ökat och inbetalning till individuell tjänstepension var i linje med föregående år. Fjärde kvartalet ökade till och med inbetalningarna till individuell tjänstepension jämfört med samma period föregående år. Premierna för kollektivavtalad tjänstepension minskade dock något jämfört med 2021.
Solvenskvoten var per årsskiftet 180,9 procent, sedan en utdelning genomförts i december till Nordea Liv & Pensions moderbolag. Därmed har solvenskvoten ökat under året, beroende på aktienedgången på marknaden och den högre marknadsräntan.
Johan Nystedt, VD för Nordea Liv & Pension i Sverige, säger så här i sin kommentar:
— 2022 präglades av ekonomiska utmaningar med bland annat en volatil börs och ökade inflation. Det tillsammans med energikris och krig i Europa har givetvis påverkat vårt resultat. Jag är därför stolt över våra medarbetares prestationer, deras bibehållna energi och att de finns för och möter våra kunder där helst de behöver. Jag är också extra stolta över att vi under året lyckats förbättra vårt erbjudande till kunder som flyttar sin pension till Nordea genom att ta bort vissa avgifter och därigenom ge mer tillbaka till pensionsspararen, speciellt i dessa tider.
Han lyfter också fram utvecklingen av digital rådgivning, med satsningen på den digitala pensionsrådgivningstjänsten Nora Pension och förvärvet av Advinans:
— Vårt arbete med att förfina vår pensionsrådgivningstjänst Nora Pension är också något som jag måste lyfta fram. Den är nu en komplett rådgivningstjänst för det långsiktiga sparandet. Nora Pension är i framkant, enkel och digital. En tjänst som stärker vårt kunderbjudande och varumärke och som gör oss tillgängliga i de kanaler där kunderna vill träffas oss. Vi vill också återigen välkomna Advinans medarbetare och kunder till Nordea. Kombinationen av Advinans digitala plattform och vårt produkterbjudande kommer ge oss ett än starkare erbjudande till våra kunder. Tillsammans fortsätter vi att driva den digitala utvecklingen för en bättre kundupplevelse.
• För Nordeakoncernen som helhet uppgick intäkterna under fjärde kvartalet till 2 898 miljoner euro, en ökning med 19 procent jämfört med motsvarande period 2021. Rörelseresultatet uppgick till 1 609 miljoner euro, en ökning med 26 procent. Helåret 2022 var de totala intäkterna i Nordeakoncernen 10 333 miljoner euro, en ökning med 7 procent jämfört med 2021. Rörelseresultatet 2022 var 5 381 miljoner euro, en ökning med 9 procent.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av Nordeas bokslutskommuniké.