Folksams lista över nya och säkra bilar med låga koldioxidutsläpp

• Hur mycket ström drar din bil? Folksams senaste nybilslista visar att det är stora skillnader i elförbrukningen mellan olika bilmodeller med eldrift.
Folksam har publicerat en sin årliga nybilslista. Årets lista omfattar 103 bränslesnåla bilar på den svenska bilmarknaden som klarar både Folksams uppställda säkerhetskrav och utsläppskrav.
Vilken bil ska man köpa egentligen? Vilka bilar ger bra skydd för förare och passagerare? Och vilka bilar orsakar minst utsläpp?
Folksams trafikforskare publicerar varje år en nybilslista för att guida konsumenter och företag till bra bilköp ur säkerhets- och miljösynpunkt.
På årets lista finns inte mindre än 103 olika bilmodeller som klarar Folksams krav när det gäller utsläpp och säkerhet.
De flesta av de 103 bilmodellerna är laddbara elbilar eller laddhybrider.
Som en liten bonus för den som köper en rekommenderar bil på listan ger Folksam 10 procents rabatt på bilförsäkringen.
Kraven för att platsa på årets Folksam-lista är fem stjärnor i säkerhetstestet Euro NCAP, där testtillfället inte får vara äldre än sex år, säkerhetssystem som autobroms för både fotgängare och cyklist, liksom filvarningssystem och bra whiplashskydd ska vara standard. Folksam har också ett utsläppskrav för koldioxid. Det kravet har skärpts från 142 g/km till 72 gram de senaste tio åren. För laddhybrider gäller 50 gram. I årets lista anges inte bara bilmodellernas koldioxidutsläpp utan även elbilarnas energiförbrukning.
Målet är att Folksam år 2027 ska ha en lista som enbart omfattar bilar med nollutsläpp.
Folksam konstaterar att utbudet av bilar med ickefossila drivmedel tydligt visar att biltillverkarna fokuserar på eldrift. Av de 103 bilarna är det endast tre stycken som drivs av etanol, nio som går på fordonsgas två som har vätgasdrift. Antalet nya bilmodeller med dessa alternativa drivmedel har mer eller mindre legat stilla de senaste åren, medan utbudet av elbilar och laddhybrider fortsätter att öka. I år finns 53 laddhybridmodeller på listan jämfört med 44 förra året. Bland rena elbilar finns 42 modeller, en ökning med 11 modeller från förra året.
— Övergången till elbilar är bra för omställningen mot en fossilfri transportsektor. Men det finns en poäng att ha en bilflotta med olika typer av fossilfria drivmedel. Med en variation av bränsletyper minskar både behovet av elenergi när färre elbilar ska laddas och den energi som används vid tillverkning av batterierna, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam.
De stigande elpriserna har också satt fokus på elbilars energiförbrukning. Folksams lista visar att det är stora skillnader i förbrukningen mellan olika bilmodeller.
De elbilar på listan som har lägst energiförbrukning är Tesla Model 3 RWD och DS3 Crossback med 1,4 kWh/mil i energiförbrukning. Högst energiförbrukning har Audi E-tron 95 kWh med 2,6 kWh/mil.
Stora och tunga bilar förbrukar i regel mer energi — men Folksam konstaterar att det också finns större bilmodeller med låg energiförbrukning. Hyundai IONIQ 6 (1,4 kWh), Tesla Model Y RWD (1,6 kWh/mil) och VW ID.5 (1,7 kWh/mil) är några exempel på stora elbilar med låg energiförbrukning.
— Med dagens elpriser så skiljer det ganska många kronor per mil och bil. Lägg därtill att man ibland laddar bilen på kommersiella laddstationer. En bil med hög energiförbrukning i kombination med att man tankar till ett dyrt elpris kan göra att man nästan hamnar på samma prisnivåer som om man skulle tankat med fossilt bränsle, säger Anders Ydenius.
Folksam påpekar att en hög elförbrukning leder till större tyngre batterier för att få en acceptabel räckvidd, vilket i sin tur leder i sin tur till ökat vägslitage och dyrare däck. Hög energiförbrukning leder dessutom till ökat energibehov från fordonstransporter och ökade driftkostnader för konsumenten, noterar Folksam.