Sak & Liv använder cookies för att analysera trafiken & förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen så godkänner du detta. ✕

Logga in

Inte prenumerant? Klicka här för att registrera dig – helt gratis!

Glömt ditt lösenord?

Återställ ditt lösenord

  • Köp Premium
  • Prenumerera
  • Platsannonser
  • Logga in
    • Min profil
    • Logga ut
Försäkringsnyheter i framkant
Lördag 25 Mars 2023
Sök
Search for:
1 månad - Allmänt

Folksam: ”Vi vill att folk ska känna att de får schyssta premier hos oss”

Foto: Folksam

• Folksams VD och koncernchef Ylva Wessén och Michael Kjeller, Folksams chef för kapitalförvaltning och hållbarhet, kommenterar Folksams helårsöversikt.

På fredagen presenterade Folksamgruppen sin helårsöversikt för 2022. En av de anmärkningsvärda delarna i rapporten var ett negativt resultat för Folksam Sak; nära -2,5 miljarder kronor.  Folksams VD och koncernchef Ylva Wessén och Michael Kjeller, Folksams chef för kapitalförvaltning och hållbarhet, kommenterar rapporten för Sak & Liv, och understryker bland annat att Folksams finansiella styrka har medgett att Folksam Sak beslutat att dela ut 1 miljard kronor till sina kunder, och att man också har valt att inte höja premierna i takt med ökade skadekostnader främst orsakade av inflationen.

Vad tänker ni i allmänhet kring året som har gått?

— När vi gick in i 2022, då var det med den starkaste finansiella ställning i Folksam moderna historia. Det är något man behöver ha med sig också när man ser på resultatet för Folksam Sak, säger Ylva Wessén till Sak & Liv.

Ja, hur ser ni på förlusten i sakbolaget?

— Vi hade en totalkostnadsprocent 2022 på 99, så på marginalen hade vi balans i försäkringsresultatet. Ett skäl till de ökade skadekostnaderna under året är inflation i kombination med störningar i leveranskedjor. Som ett exempel kan nämnas att bland annat har gjort det varit svårare att reparera bilar. Det betyder bland annat att vi har varit tvungna att lösa in bilar som vi egentligen helst skulle ha velat reparera.

— Ytterligare en förklaring till de ökade skadekostnaderna är att resandet har kommit igång igen på allvar och människor är mer rörliga, vilket i sin tur medför fler skador. Sedan har resultatet också påverkats av en rekordstor återbäring som vi ger till kunderna. Vi ger återbäring för att vi är kundägda.

— Med det sagt; när vi nu har den starka finansiella ställning som vi har, så har vi valt att inte höja premierna i samma utsträckning som inflationen. Vi vill kunna vara en brygga för kunderna med hjälp av det starka Folksam Sak och vi vill att folk ska känna att de får schyssta premier hos oss.

Du nämner att ni hade balans i försäkringsresultatet med en totalkostnadsprocent på 99. Betyder det att ni är nöjda med 99 procent?

— Det är klart att det är i högsta laget. På lång sikt är en lägre totalkostnadsprocent att föredra.

Och hur ska det åstadkommas? 

— Vi behöver jobba vidare med digitalisering, fortsätta att effektivisera, jobba med skadekostnader och se över villkoren. Premiehöjningar är inte vårt förstahandsalternativ.

Går det att säga något om hur ni ser på resultatet i sakverksamheten 2023 redan nu och vilka mål ni har?

— Nej, det går inte att säga. Men jag tror att det här året är det ännu viktigare än tidigare att ha en flexibel inställning. Vi har ett basscenario, men det gäller att ha flexiblitet och visa handlingskraft om det händer saker framöver.

Inom Inom Folksam Sak ökade premievolymen 2022 med 1 procent till 15,5 miljarder kronor, vilket betyder att Folksams andel av den totala premiekakan minskade under året. Ser ni det som ett problem att Folksam tappar marknadsandelar?

— Vi kan se att den delen av marknaden där premierna växer mest är inom företagsförsäkring och där är Folksam inte så stora vilket också får en effekt på vår totala marknadsandel.

I livbolaget ökade försäljningen under första halvåret men gick sedan ned under andra halvåret bland annat på grund av lägre återbäringsräntor. Hur tänker ni om det?

— Vi såg att försäljningen under 2022 att vi hade en stark början av året, och sedan en fallande trend i slutet av året. Det är klart att nivån på återbäringen spelar roll Återbäringsräntan som vi har nu är betydligt lägre än för ett år sedan, men jag tror ändå att det är läget i den reala ekonomin som är mer styrande. Det har blivit tuffare ekonomiskt för hushållen. Vi har fortfarande en rätt attraktiv återbäringsränta på 4 procent och det är viktigt för oss att kunna ha den utjämnade återbäringen; vi har ett attraktivt erbjudande till våra kunder. Men frågan är hur mycket hushållen har råd att spara, säger Ylva Wessén.

Avkastningen i Folksam Liv var -7,0 procent och i KPA Tjänstepension -7,8 procent. Michael Kjeller, chef för kapitalförvaltning och hållbarhet, vad tänker du om kapitalavkastningen 2022 och förutsättningarna för bättre siffror 2023?  

— Om vi tittar på marknadsutvecklingen 2022 kan man konstatera att den svenska räntemarknadens avkastning under 2022 var den svagaste någonsin. I snitt låg avkastningen på -8 procent för ett obligationsinnehav. Aktiemarknaden var inte den sämsta någonsin, men i alla fall den femte sämsta om man ser till de senaste 50 åren. Ur det perspektivet inte förvånande att vi uppvisade negativ avkastning under året för våra tillgångar. Men om man istället ser vad vi har gjort under året kan vi ändå vara rätt nöjda. Vi har fortsatt att minska på våra marknadsnoterade tillgångar under året och placerat mer i onoterade tillgångar vilket vi tror är bra inför framtiden.

Marknadsvärdet har sjunkit på fastigheter och flera stora fastighetsbolag har problem. Kan det bli tillfälle för ytterligare affärer på fastighetsområdet 2023?

— Det är den bedömning vi gör, och med den starka finansiella position som vi har så har vi också förmågan att förvärva fastigheter och andra alternativa tillgångar. Vi har inte satt upp något mål för 2023 i termer av volym, men vi har ett mål om att kunna höja vår förväntade avkastning ytterligare utan att påtagligt höja risknivån. För att fullfölja det målet måste vi gå mer mot fastigheter och alternativa placeringar. Sedan har vi också väldigt god nivå på nettopremier in, framförallt inom tjänstepension, vilket gör att vi enbart på grund av de ökade volymerna behöver genomföra förvärv för att andelen fastigheter och alternativa tillgångar ska ligga på samma nivå.

— Det är lite grand av en atlantångare när vi ska ändra inriktningen, det går inte att ändra placeringarna över en natt. Men det är viktigt att betona den starka finansiella ställningen, bidrar till möjligheter för vår del, säger Michael Kjeller.

Du är också hållbarhetsansvarig. En sak som sticker ut i Folksams klimatrapportering är att skedde en kraftig ökning av CO2-utsläppen i den egna verksamheten bland annat på grund av ökat resande. Hur kommer det sig och hur ser ni på utvecklingen framöver när det gäller Folksams arbete på klimatområdet?

— Utsläppen i Folksams verksamhet berör framförallt verksamheten inom kapitalförvaltning, avtrycket där 100-fallt högre än i den egna verksamhet. CO2–avtrycket från aktieportföljerna har minskat och ligger i linje med vår målsättning. Men med detta sagt är vår bedömning att vi ser en pandemieffekt i den egna verksamheten under fjärde kvartalet. Vissa saker gjorde man inte under pandemin, exempelvis åkte på tjänsteresor, säger Michael Kjeller.

Ylva Wessén:

— Restriktionerna släpptes februari-mars i fjol och vi började ta tillbaka medarbetare på kontoren under mars-april och ökade sedan successivt eftersom vi var måna om att inte drabbas av några bakslag. Dessutom var antalet flyg och tåg som gick färre än vanligt under våren, det är först under hösten som ett resande kunde komma igång som vanligt. Jag tror att det är det som är förklaringen.

Michael Kjeller:

— Inom kapitalförvaltningen ser vi att utsläppen i företagen som vi är ägare i generellt minskar. Det går med andra ord i rätt riktning. Dock finns det ett ökande gap mellan företagens utsläpp och vad världen egentligen behöver enligt Parisavtalet. Det vi försöker att göra är att inte bara se till de bolag som är producenter av fossil energi utan även arbeta med de företag som är storförbrukare, bland annat genom vårt ägande i SSAB. Och man ska inte heller glömma att det finns banker som finansierar fossil efterfråga. Vi försöka vi arbeta med  alla delar, utbud, efterfrågan och finansiering, för att åstadkomma en förändring.

Ett av Folksam mål inför framtiden är Effektivitet i vardagen. Samtidigt framgår det av er helårsöversikt att det är ökade driftskostnader både inom sak och liv och att personalbehovet inte har minskat; personalstyrkan är densamma som föregående år. Hur kommer utvecklingen att vara under 2023 när det gäller effektivisering, bemanning och kostnader?

Ylva Wessén:

— Den främsta anledningen till ökningen är tjänstepensionsombildningarna. Vi har har ombildat flera livbolag till tjänstepensionsbolag och dessutom bildat ett helt nytt tjänstepensionsbolag i form av Folksam Tjänstepension där vi har migrerat kunder från gamla system till nya och fört över tillgångar på över 100 miljarder kronor. Det är något jag är otroligt stolt över, att medarbetarna har lyckats åstadkomma allt detta under året som har gått. Stora delar av driftskostnadsökningarna är hänförliga till den satsningen.

— Sedan kan man konstatera att det är stenhård konkurrens om talangerna, framförallt inom it. När vi inte har kunnat anställa har vi tagit in konsulter. Men det är i alla fall inte så att kostnaderna skenar okontrollerat. Målet för 2026 är att löpande åstadkomma lägre driftskostnader, men för att kunna göra det behöver vi satsa på nya system, digitalisera och automatisera för exempelvis digitala möten — och det är kostar. Vi har inget måltal för var driftskostnaderna ska ligga 2026, men en målsättning är att högst 75 procent av våra driftskostnader ska gå till att driva Folksams verksamhet — 25 procent resten satsas på utveckling, säger Ylva Wessén.

10 februari, 2023
Gunnar Loxdal
gunnar.loxdal@sakochliv.se

Dina nya karriärmöjligheter

  • Head of Commercial Accounts
    Stockholm company logo
  • Ansvarig Kontinuitetshantering (BCM) - Agria
    Stockholm company logo
  • Underwriter Financial Lines
    Stockholm company logo
Se alla lediga jobb

Relaterade artiklar

  • 3 dagar
    Folksam får in SEB i Malmö som ny hyresgäst i Canvashuset
  • 4 dagar
    Folksam Tjänstepension vill räkna in övervärden i kapitalbasen
  • 8 dagar
    Folksamgruppen toppar dubbelt i Sustainable Brand Index
  • 14 dagar
    Advokatfirma stämmer Folksam på 32 000 kr i tvist om rättsskyddet
  • 16 dagar
    Ylva Wessén åter på listan över näringslivets mäktigaste kvinnor
Premium

Fick 1,2 Mkr av misstag från SEB Gamla Liv — slipper återbetalning

19 timmar Läs mer
Jenny Öhman förstärker hanteringen av Tydligas flexplan
16 timmar Läs mer
SENASTE NYTT FRÅN SAK & LIV PREMIUM
cover image
Universums rapport om studenters preferenser av arbetsgivare
2023-03-24
cover image
Dom i tvist om återbetalning av efterlevandeskydd
2023-03-24
cover image
Skandiabankens årsredovisning 2022
2023-03-24
KÖP PREMIUM
Strategin för att hitta de bästa bolagen
Läs mer

Trygg-Hansa stämmer If på 4,3 Mkr i tvist om trafikskadeersättning

1 dag Läs mer
ANNONS

De senaste nyheterna
  • 16 timmar
    Bara tre försäkringsföretag bland de mest attraktiva arbetsgivarna
  • 16 timmar
    Jenny Öhman förstärker hanteringen av Tydligas flexplan
  • 19 timmar
    Fick 1,2 Mkr av misstag från SEB Gamla Liv — slipper återbetalning
  • 23 timmar
    Skandeanmälningarna till LÖF ökade med 9 procent förra året
  • 23 timmar
    Så vill AP-fondernas etikråd påverka de stora techbolagen
Bara tre försäkringsföretag bland de mest attraktiva arbetsgivarna
16 timmar Läs mer
"Klåfingriga politiker har alltför länge tillåtits att i det tysta göra om pensionssystemet till ett dyrt och oöverskådligt bidragsträsk."
Staffan Ström på Twitter, kommenterar ledare i Dagens Nyheter om pensionspolitik
Veckans mest lästa
  • 3 dagar
    Finansinspektionen: Regeringen bör utreda ett provisionsförbud
  • 1 dag
    Trygg-Hansa stämmer If på 4,3 Mkr i tvist om trafikskadeersättning
  • 5 dagar
    Skandia förlorade i kammarrätten i miljontvist om direktpensionsskatt
  • 3 dagar
    ARN: Agria är skyldigt att betala för kostsam kattundersökning
  • 19 timmar
    Fick 1,2 Mkr av misstag från SEB Gamla Liv — slipper återbetalning
Skandeanmälningarna till LÖF ökade med 9 procent förra året
23 timmar Läs mer
Så vill AP-fondernas etikråd påverka de stora techbolagen
23 timmar Läs mer
Malin Holmqvist Önnby blir ny kommersiell direktör på Zmarta
1 dag Läs mer
ManyPets ny huvudpartner till motionsloppet Run for Pride
1 dag Läs mer
Swiss Re: Naturkatastrofer kostade försäkringsbolagen 125 Mdr USD
1 dag Läs mer
Storebrand investerar 1 Mdr kr i Tysklands största vindkraftspark
1 dag Läs mer
Läs in fler artiklar

Sak & Liv Premium

Branschrapporter

Här finns Sak & Livs egna branschrapporter – med sammanställningar, analyser och fördjupningar kring aktuella ämnen.

Nyhetsfördjupning

Våra nyhetsfördjupningar ger dig en snabb bakgrund så fort det händer något av extra stort intresse i branschen.

Porträtt

Här möter du några av branschens mest intressanta personer och företag. Klicka för att läsa mer!

Rättsdokument

Här hittar du domar, stämningsansökningar och andra intressanta dokument med koppling till rättsfall som rör pensioner och försäkringar.

Årsredovisningar

Vi har samlat årsredovisningar för några av de mest centrala företagen i pensions- och försäkringsbranschen.

Allmänt

Utredningar, myndighetsrapporter, sammanställningar – här hittar du dokument av olika slag som vi tror att du kan vara nyfiken på!

Universums rapport om studenters preferenser av arbetsgivare

Undersökningsföretaget Universum har presenterat sin årliga rapport för Sverige om vilka arbetsgivare som studenter i olika ämnen föredrar; "The Most Attractive Employers in Sweden - Students 2023".
2023-03-24

Dom i tvist om återbetalning av efterlevandeskydd

Nyköpings tingsrätt har meddelat dom i ett mål där SEB Trygg Liv stämt en person med krav på återbetalning av efterlevandeskydd som betalats ut av misstag.

2023-03-24

Skandiabankens årsredovisning 2022

Skandiabanken har publicerat sin årsredovisning för 2022.
2023-03-24

Trygg-Hansas stämning mot If i tvist om trafikskadeersättning

Trygg-Hansa kräver If på ersättning i en tvist om trafikskadeersättning.
2023-03-23

Swiss Res sammanställning av naturkatastrofskador 2022

Swiss Re har publicerat sin årliga sammanställning av naturkatastrofskador.
2023-03-23

FI:s minnesanteckningar efter möte med Alecta

FI har formulerat minnesanteckningar efter ett möte med företrädare för Alecta den 16 mars.
2023-03-22
Läs in fler dokument

SFM:s brev om provisionsförbud inom EU

SFM har skrivit ett brev till finansmarknadsministern om ett eventuellt provisionsförbud inom EU.
2023-03-09

Dom i tvisten mellan Kapitalgruppen och Småspararguiden

Dom har meddelats av Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt i det mål där Kapitalgruppen i Skandinavien AB stämt Småspararguiden för otillbörlig marknadsföring.
2023-03-09

HD:s beslut om prövningstillstånd i Sturecompagniet-målet

Högsta domstolen har beslutat att meddela prövningstillstånd i det mål där Sturecompagniet stämt Gjensidige för att få ersättning under sin epidemiförsäkring.
2022-11-25

Sakbolagens lönsamhet 2021

Sak & Liv har gjort en sammanställning av de större skadeförsäkringsbolagens lönsamhet 2021 samt under den senaste tioårsperioden.
2022-09-27

FI:s rapport om diskriminering av lojala försäkringskunder

FI har publicerat en rapport om hur lojala kunder kan tvingas betala högre försäkringspremier för hem- och villaförsäkring.
2022-07-01

Dom i Nyköpings tingsrätt efter försäljning av aktier i MM Holding

Nyköpings tingsrätt har meddelat dom i ett mål där en person åtalats för att ha sålt aktier i MM Holding utan att ta upp intäkten i deklarationen.
2022-06-26

FPK:s årsredovisning för 2018

Den 16 maj publicerade FPK sin årsredovisning för 2018.
2019-05-21

Pensionsmyndighetens årsredovisning för 2019

Pensionsmyndigheten har publicerat sin årsredovisning för 2019.
2020-03-03

Avanzas årsredovisning för 2019

Avanza Bank Holding AB (publ) publicerade den 21 februari som årsredovisning för 2019.
2020-02-21

Fjärde AP-fondens årsredovisning för 2018

Fjärde AP-fonden har publicerat sin årsredovisning för 2018. Du hittar årsredovisningen här. 
2019-02-25

Pensionsmyndighetens förteckning över godkända fonder v 10

Till och med vecka 10 hade Pensionsmyndigheten godkänt 38 fonder för premiepensionens fondtorg, enligt de nya regelverket.
2019-03-11

Domen i målet mot de tidigare cheferna i Allra

Den 31 januari meddelade Stockholms tingsrätt dom i målet där åtal väckts mot bland andra tidigare chefer för Allra. Samtliga åtalade frias av rätten.
2020-01-31
Ansvarig utgivare: Gunnar Loxdal, 0706 94 60 48
Mejladress till redaktionen: nyheter@forsakringsanalys.se
Vår postadress: Skandinavisk Försäkringsanalys, Helgag. 36M, 118 58 Stockholm
Om Sak & LivKontakta ossPlatsannonserAnnonsera

Missa inga viktiga nyheter om försäkring och pension!

Prenumerera på Sak & Livs nyhetsbrev – helt GRATIS!
Någonting gick fel! Det finns redan ett konto kopplat till din e-postadress.
Någonting gick fel! Försök igen senare. Kontakta oss ifall problemet kvarstår
Ja, jag har läst och godkänt användarvillkor och information om hantering av personuppgifter
Du måste godkänna användarvillkoren

Har du redan ett konto? Logga in

Välkommen som prenumerant! Du har fått ett mail med instruktioner på hur du aktiverar ditt konto.

Följ oss gärna i sociala medier: