”Här är verktygslådan för att få två försäkringsbolag att bli ett”

• ”Om någon för tre år sedan hade påstått att vi skulle arbeta hemifrån samtidigt som arbetet med att göra två försäkringsbolag till ett skulle inledas hade jag svarat ’det är bara möjligt med hjälp av trolleri’. Tänk så fel man kan ha — det går ju faktiskt riktigt bra utan magiska formler”, skriver Trygg-Hansas VD Mats Dahlquist i en krönika om Trygg-Hansas fusionsarbete.
Nej, det finns ingen magisk trollformel för att slå samman två försäkringsbolag till ett. Däremot visar det sig att det är fullt möjligt att genomföra ett sådant projekt — med hjälp av en verktygslåda som bland annat omfattar engagerade medarbetare och fysiska möten för att kontinuerligt dela med sig av kunskaper och lärdomar, skriver Trygg-Hansas VD Mats Dahlquist i en krönika.
Jag får ibland frågan: ”Berätta om hur ni gjorde två försäkringsbolag till ett!”.
Frågan kan tolkas som att svaret ska innehålla en magisk trolleriformel, men det kan jag redan nu säga att någon sådan inte finns.
Byter man däremot ut trollerilådan mot en verktygslåda som innehåller kompetenta medarbetare, tydliga mål, uthållighet och firande av framgångar — ja, då händer det magiska saker på riktigt.
Det har nu gått snart 2,5 år sedan den där oktoberkvällen när det stod klart att Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar var på väg att skriva ny historia tillsammans med Tryg. Även om det hade pratats i branschen om att Tryg sneglade på Trygg-Hansa kom beskedet om Trygs bud på RSA:s skandinaviska verksamhet som en total överraskning. En positiv överraskning vill jag tillägga.
Direkt efter beskedet kände jag och många med mig att det här var något vi såg fram emot. Hur det skulle gå till att bilda den nya bolagskonstellationen visste vi ingenting om då. Det var en rad finansiella och legala aspekter som skulle klaras av innan vi kunde kavla upp ärmarna, ta fram verktygslådan och sätta i gång att bygga ett nytt försäkringsbolag — Skandinaviens största.
Först skulle hela köpet godkännas, finansieras och realiseras. Plötsligt var vi en del av en enorm företagstransaktion, Europas största 2020.
I dag, när det återigen känns självklart att gå till kontoret, vill jag påminna er men även mig själv om att hela förvärvet förhandlades och genomfördes över Teams.
Vi satt på våra hemmakontor och inväntade nästa steg, det första steget av miljoner små steg som har tagit oss till där vi är i dag.
Den 4 oktober 2020 tillkännagav Tryg sitt bud och redan sex veckor senare — den 18 november — bekräftades budet, och efter det följde några viktiga datum som signalerade att arbetet mot ett gemensamt bolag gick framåt. Den 22 april 2021 — ett år innan hela köpet var genomfört — fick jag och Modernas VD, Nicklas Larsen, förtroendet att planera den framtida sammanslagningen av de två organisationerna. Då blev det med ens väldigt konkret — det här är på riktigt!
När vi inledde arbetet med samgåendet mellan Trygg-Hansa och Moderna Försäkringar fanns det ingen bruksanvisning med steg-för-steg-instruktioner och bilder som illustrerar hur man bäst går till väga för att göra två försäkringsbolag till ett.
Bruksanvisningen ”Slå ihop försäkringsbolag – så här funkar det” publiceras nog inte i närtid, men under tiden vi väntar på det så vill jag gärna dela av mig av mina erfarenheter om det viktigaste innehållet i verktygslådan.
• Medarbetarna. Inte helt oväntat är det bara att konstatera ”it’s all about the people”. Redan när det stod klart för oss att vi skulle bli en del av Tryg kom det glada tillrop från många medarbetare. Den positiva inställningen gav oss goda förutsättningar för att få medarbetarna att känna sig engagerade och delaktiga. Att vi lyckades hålla två verksamheter igång samtidigt som vi skapade ett nytt gemensamt bolag, det är våra engagerade medarbetares förtjänst.
• Kommunicera och var tillgänglig. Vid ett samgående påverkas alla medarbetare på något sätt. För att känna trygghet i en omvälvande process krävs att man känner sig välinformerad om hur processen ser ut och om beslut som tas under resans gång. Dela information med dina medarbetare så fort du har den, och se till att ledning och chefer finns tillgängliga för dialog.
• Kontinuerligt dela kunskaper och lärdomar. Hur gör man det konkret? Lite förenklat handlar det om att få in rätt medarbetare i rätt rum, vid rätt tillfälle. Och med rum menar jag inga digitala mötesrum, utan i vanliga hederliga fysiska möten. För mig har det blivit tydligt att när människor träffas fysiskt — det är då det verkligen kan hända fantastiska saker.
• Kulturarbetet. Ge medarbetarna tid att lära känna varandra men tillhandahåll också något konkret i form av till exempel gemensamma värderingsord eller kännetecken som ett stöd att utgå från när den nya företagskulturen formas. Vi arbetar inom Tryg-koncernen utifrån tre kännetecken — ansvar, tillit och utveckling. Vid en första anblick kan dessa kännetecken uppfattas som platta ord, men ju mer tid som ägnas åt att resonera och prata kring vilken konkret innebörd orden har — desto större är förutsättningarna att skapa något gemensamt tillsammans.
• Rätt inställning är A och O. Jag skulle ljuga om jag påstod att det inte kräver enorma arbetsinsatser när bolag går samman och nya organisationer bildas. I långa perioder av mycket arbete är det därför viktigt att påminna sig själv och andra om att små steg varje dag gör en enorm skillnad för slutresultatet där borta i horisonten.
• Kom ihåg att fira under tiden! Varje milstolpe på vägen är värd att uppmärksamma. När vi officiellt blev ett företag, den 1 april 2022, firade vi på alla kontor runtom i Sverige, Danmark och Norge. Ett firande som vi följde upp med ett riktigt kalas för alla medarbetare i koncernen i oktober.
• Var uthållig och ha tålamod. Att flytta 400 IT-system från ett försäkringsbolag till ett annat görs inte i en handvändning.
Jag är väldigt glad över hur långt vi kommit med att bilda vår nya organisation.
Vi har hunnit lansera djurförsäkring under varumärket Trygg-Hansa, konverterat kunder och börjat flytta in i nya gemensamma kontor. Den här veckan pågår inflyttningen till vårt nya kontor i Hyllie för fullt. Det är en riktig milstolpe att vi samlar alla 1 100 medarbetare i Malmö under ett tak. Men arbetet pågår alltjämt — ett samgående sker inte över en natt. Om någon för tre år sedan hade påstått att vi skulle arbeta hemifrån samtidigt som arbetet med att göra två försäkringsbolag till ett skulle inledas hade jag svarat ”det är bara möjligt med hjälp av trolleri”. Tänk så fel man kan ha — det går ju faktiskt riktigt bra utan magiska formler.
Mats Dahlquist
VD för Trygg-Hansa
Krönikan har tidigare publicerats i en version på Insurance Evolutions Linkedin-sida, inför Mats Dahlquists framträdande på Insurance Evolutions nätverksträff den 15 mars. Nätverksträffen är fullbokad men det är möjligt att sätta upp sig på väntelista här.