Folksam: Med nuvarande takt tar det 37 år till jämställda pensioner

• ”Med dagens minskningstakt dröjer det till år 2060 innan män och kvinnor har samma pension, men då endast bland nyblivna pensionärer”, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam.
Med nuvarande takt dröjer det 37 år — tills år 2060 — innan kvinnors pension är lika hög som mäns, konstaterar Folksam inför den internationella kvinnodagen den 8 mars.
Folksam konstaterar att skillnaden mellan kvinnor och mäns allmänna pension faktiskt har minskat under de senaste 40 åren. Men det går långsamt.
— Att kvinnor i genomsnitt har drygt 5 000 kronor mindre per månad i total pension än män beror på att kvinnor generellt har haft lägre lön och i större omfattning varit borta från arbete för att exempelvis ta hand om barn och familj. Med dagens minskningstakt dröjer det till år 2060 innan män och kvinnor har samma pension, men då endast bland nyblivna pensionärer, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, i en kommentar.
Statistiken visar att kvinnors allmänna pension som andel av männens år 2020 var 75 procent. Motsvarande siffra år 1981 var 77 procent. Kvinnors totala pension — allmän pension och tjänstepension — som andel av männens var 73 procent år 2020. Motsvarande siffra 1981 var 65 procent. En man född 1954 har i genomsnitt en total pension på 24 890 kronor i månaden före skatt. Motsvarande siffra för kvinnor födda 1954 är 19 580 kronor.
— Kvinnor som idag är strax under 30 år kommer sannolikt bli den första generationen som får en lika stor total pension som männen. Som det ser ut nu kommer dessvärre alla kvinnor som är äldre än så ha väsentligt lägre total pension än männen. I grund och botten är det en fråga för staten, fackförbund och arbetsgivare att lösa, men ett eget långsiktigt sparande och ett mer jämlikt föräldraskap skulle höja pensionen väsentligt för många kvinnor, säger Håkan Svärdman.
Folksam förslag för mer jämställda pensioner
Det här är några av förslagen från Folksam för att åstadkomma mer jämställda pensioner.
Förslag till staten, arbetsgivarna och fackförbunden:
- Premiera ett jämställt föräldraskap med ekonomiska incitament för att få fler män att ta ut en större del av föräldraledigheten.
- Reformera det allmänna pensionssystemet genom att höja pensionsrätten och införa nya villkor och samordningsregler för garantipensionen.
- Inför finansiella stimulanser för ett privat pensionssparande.
Förslag till privatpersoner:
- Påbörja ett eget pensionssparande, ju förr desto bättre. Löneväxla om du har du möjlighet att göra det.
- Dela på föräldraledigheten, det stärker både den framtida löneutvecklingen och pensionen.
- Lever du i en relation, diskutera möjligheten att starta ett kompensationssparande för den som jobbar deltid, vabbar mest och tar större del av föräldraledigheten.