Ifs nordiska hälsorapport: Vi stressar i dag mer än någonsin

• ”Det här är oroande siffror som man behöver analysera och ta på allvar”, säger Kristina Ström Olsson.
Ifs nya rapport Nordic Health Report visar att allt fler upplever sig stressade. Enligt undersökningen upplever 85 procent av de tillfrågade negativ stress i varierande grad. För många är stressen långvarig och har påverkat arbetsförmågan negativt.
Nordic Health Report bygger på en nordisk undersökning av Kantar Sifo på uppdrag av If. Totalt har 4 032 personer deltagit i undersökningen som utfördes i oktober.
Undersökningen visar bland annat att hela 85 procent upplever negativ stress och 43 procent har upplevt den i mer än ett halvår. Den främsta orsaken är enligt undersökningen kombinationen av arbetsliv och privatliv och de vanligaste stressymptomen är dålig sömn, irritation, ångest och koncentrationsproblem.
— Det här är oroande siffror som man behöver analysera och ta på allvar. Även om nivåerna är höga i samtliga länder, så finns det variationer. Variationerna kan bero på kulturella skillnader och förväntningar, men också på externa faktorer som landets ekonomiska situation, efterverkningarna av pandemin och tillgången till hälso- och sjukvård, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If, i en kommentar.
If påpekar att en trygg ekonomisk situation kan vara positiv för den upplevda hälsan och på motsvarande sätt kan ekonomisk oro skapa stress och på sikt ohälsa. Hälften av de tillfrågade i undersökningen uppger sig vara mer orolig i dag för sin ekonomi än för ett år sedan.
Bland de nordiska länderna är det minst vanligt att känna negativ stress i I Danmark. Fyra av tio danskar upplever negativ stress regelbundet eller då och då, jämfört med hälften av svenskar, norrmän och finländare. Störset är skillnaden bland personer som är 60 år och äldre. I denna grupp upplever endast 17 procent av danskarna negativ stress regelbundet eller då och då, jämfört med 25 procent i Sverige, 29 procent i Norge och 30 procent i Finland.
I Finland är inkomstnivån avgörande för hur stressad man är. I Norge är det personer under 30 som är mest stressade, medan det i Sverige främst är kvinnor i 50-årsåldern som upplever stress.
— I Sverige ser vi att kvinnor fortfarande är betydligt mer stressade än män. Det är inte de yngre kvinnorna som stressar mest, utan kvinnor i 50-årsåldern. Här hade man kanske förväntat sig att stressen och pressen lättat från kvinnorna när vi lever mer jämställt men det kan vara just det som triggar stressen att dagens 50-åringar är mer jämställda och “på alla bollar”. I ett jämställt samhälle kan det handla om att välja bort också. Ingen kan göra allt, säger Kristina Ström Olsson.
If påpekar att långvarig stress påverkar arbetsprestationen, och att 42 procent av svenskarna anger att arbetsförmågan har påverkats av problem med psykisk ohälsa.
— Arbetsgivaren har ett ansvar här. Vi riskerar att få en ”sjuknärvarobubbla” där många jobbar hemifrån trots att de inte mår bra. Tröskeln för att sjukskriva sig i det hybrida arbetslivet har blivit högre, och det kan leda till ökad press att ständigt behöva vara tillgänglig. På sikt är det inte hållbart, säger Kristina Ström Olsson.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av Ifs rapport.