LF Södermanland: Vattenvarnare har hittills förhindrat 17 vattenskador

• ”Upptäckta vattenläckage har sparat miljonbelopp och den negativa påverkan på miljön har minskat, då en vattenskada i genomsnitt ger ett utsläpp på 300 kilo koldioxid. Det är lika mycket som att köra cirka 200 mil med en bensinbil”, säger Andreas Fahlstedt.

Vattenvarnare installerade av Länsförsäkringar Södermanland har hittills lett till att 17 vattenskador har upptäckts och förhindrats vilket innebär en besparing på 288 liter vatten per sörmlänning, rapporterar Länsförsäkringar Södermanland. 

Sedan två år tillbaka arbetar Länsförsäkringar Södermanland med att installera den kostnadsfria vattenvarnaren LeakBot hos sina kunder. Cirka 10 000 vattenvarnare har installerats i Sörmland.

Och redan nu går det att se att vattenvarnare har haft en positiv effekt på antalet vattenskador.

— Hittills har vattenvarnaren LeakBot upptäckt och förhindrat 17 vattenskador vilket har gett en vattenbesparing på 288 liter vatten per sörmlänning. Det är en beräkning som vi har gjort utifrån de larm vi har haft från de enheter som vi har installerade hos kunderna, säger Andreas Fahlstedt, chef för affär och marknad på Länförsäkringar Södermanland, i en kommentar.

När vattenläckor sker inom företag skadas både lokaler, lager och varor vilket gör att kostnaderna höga och verksamheten står ofta still. Enligt Länsförsäkringar Södermanland tar nio av tio vattenskador över en månad att återställa och två av tre tar längre tid än tre månader.

Karin Slättborn är hållbarhetssamordnare på Länsförsäkringar Södermanland. Hon säger så här i sin kommentar:

— Installerade vattenvarnare bidrar även till att förhindra vattenbrist på hemmaplan genom att minska både läckage och onödig konsumtion. På så vis är vi med och bidrar bland annat till FN:s globala mål #6 Rent vatten och sanitet för alla. Vi behöver, och kan, alla vara med och bidra till en mer hållbar framtid genom samarbete och smarta lösningar.

I samband med internationella vattendagen, som infaller denna vecka, har Länsförsäkringar Södermanland även tagit fram en vattenrapport som bland annat belyser att vattenläckor ofta orsakar stora skador som tar lång tid att återställa och att anmälda vattenskador är mer än dubbelt så vanliga än till exempel brandskador och inbrott. Den snabbast växande andelen vattenskador orsakas av diskmaskiner, tvättmaskiner och kyl/frys.

21 mars, 2023
Gunnar Loxdal