Swiss Re: Naturkatastrofer kostade försäkringsbolagen 125 Mdr USD
Under förra året uppgick försäkringsbranschens samlade kostnader för naturkatastrofer till 125 miljarder USD motsvarande 1 285 miljarder SEK. Det framgår av en sammanställning i Swiss Re senaste sigma-rapport. Med hänsyn till utvecklingen bedömer Swiss Re att det är sannolikt att premierna kommer att fortsätta att stiga den närmaste tiden för egendomsförsäkring.
Enligt Swiss Res rapport orsakade naturkatastrofer under förra året ekonomiska förluster på 275 miljarder USD globalt, varav 125 miljarder USD täcktes av försäkring. Därmed blev 2022 det andra året i rad då de försäkrade förlusterna från naturkatastrofer översteg gränsen på 100 miljarder USD.
Några av de kostsamma naturkatastrofer som inträffade under året var orkanen Ian i Florida, hagelstormar i Frankrike, omfattande översvämningar i Australien och Sydafrika, vinterstormar i Europa och USA samt torka i Europa, Kina och Amerika.
Swiss Re konstaterar att försäkringskostnaderna för naturkatastrofer har ökat med i genomsnitt 5—7 procent de senaste 30 åren.
— Omfattningen av förlusterna 2022 är inte en berättelse om exceptionella naturrisker utan snarare en bild av en ökad fastighetsexponering accentuerad av exceptionell inflation, säger Martin Bertogg, chef för katastrofrisker på Swiss Re, i en kommentar.
— Även om inflationen kan avta förblir den ökade värdekoncentrationen i områden som är sårbara för naturkatastrofer en viktig drivkraft för stigande förluster. Det manar oss i försäkringsbranschen att låta riskexponeringen avspeglas tydligare i riskbedömningar, samtidigt som vi fortsätter att stödja samhället med att öka beredskapen för katastrofer.
Med naturkatastrofer som fortsätter att orsaka egendomsskador över hela världen har också efterfrågan på försäkring ökat. Samtidigt har inflationen ökat kraftigt de senaste två åren. Effekten av de stigande priserna är att det nominella värdet på byggnader, fordon och andra försäkringsbara tillgångar har ökat, vilket även driver upp kostnaderna för skador orsakade av naturkatastrofer.
— Den ekonomiska stormen är inte över, och räntorna kommer sannolikt att behöva gå upp ytterligare med tanke på det befintliga inflationstrycket. Det innebär högre finansieringskostnader och som ett resultat kommer försäkringsgivare sannolikt att förbli mer försiktiga av olika skäl, inklusive riskbedömning och erfarenheten av tidigare förluster. Enligt vår uppfattning, med tanke på att högre exponeringar möter en krympande riskaptit, kommer rörelsen med stigande priser och åtstramade villkor sannolikt att fortsätta, säger Jérôme Jean Haegeli, Swiss Res Group Chief Economist, i sin kommentar.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av rapporten.