Här är bolagen som valdes ut i Collectums nya ITP-upphandling
Collectum informerade på onsdagen om vilka bolag som valts ut i årets ITP-upphandling. Inom traditionell försäkring föll valet på AMF, Folksam, Nordea, SPP och Alecta — som i likhet med tidigare år också är ickevalsalternativ. De bolag som valdes ut inom fondförsäkring var Handelsbanken Liv, Länsförsäkringar Fondliv, Nordea Liv, SPP och Swedbank.
På onsdageftermiddagen informerade Collectum om vilka bolag som valts ut i den senaste ITP-upphandlingen som påbörjades i september förra året. Tjänstepensionsupphandlingen har genomförts av Collectum på uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK och det slutliga beslutet om vilka bolag som väljs ut fattas av ITP-nämnden med representanter från Svenskt Näringsliv och PTK.
Offerter hade i november inkommit från sju bolag inom tradförsäkring och nio bolag inom fondförsäkring. Bolagen som offererade inom tradförsäkring var Alecta, AMF, Folksam, Nordea, SEB, Skandia och SPP och bolagen som offererade inom fondförsäkring var AMF, Futur, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Movestic, Nordea, SEB, SPP och Swedbank.
Fem bolag har nu alltså valts ut inom tradförsäkring — AMF, Folksam, Nordea, SPP och Alecta — och fem bolag har valts ut inom fondförsäkring — Handelsbanken Liv, Länsförsäkringar Fondliv, Nordea Liv, SPP och Swedbank.
Enligt Collectum bygger urvalet bland annat på en utvärdering av historisk förmåga att ge avkastning, låg avgiftsnivå och att produkten har potential att ge en bra pensionsutbetalning. Beräkningarna av den framtida pensionen har prövats av externa aktuarier i drygt 4 000 olika finansiella scenarier. De försäkringsgivare som kommer bäst ut i dessa beräkningar och som dessutom klarat grundkraven är de som blir utvalda. De nya avtalen börjar från oktober i år fram till den 30 september 2028.
Den närmast föregående upphandlingen genomfördes år 2018 och resulterade i att följande bolag för närvarande är valbara inom ITP för traditionell försäkring: Skandia, SEB, Folksam, AMF och Alecta. Inom fondförsäkring valdes följande bolag ut 2018: Swedbank, SPP, Movestic, Handelsbanken Liv och Futur Pension.
Resultatet av den nya upphandlingen innebär med andra ord att Skandia och SEB försvinner som valbara bolag inom tradförsäkring och att Movestic och Futur Pension inte längre blir valbara inom fondförsäkring. De nya bolag som tillkommer som valbara bolag i och med den nya upphandlingen är Nordea och SPP inom tradförsäkring och Länsförsäkringar och Nordea inom fondförsäkring.
När det gäller beslutet att också låta Alecta fortsätta som ickevalsalternativ motiverar Collectum sitt beslut med att Alecta har haft högst historisk totalavkastning — oavsett om man tittar 5, 10 eller 15 år tillbaka i tiden. Alectas produkt förväntas också ge högst pensionsutbetalning till lägst avgift.
– Även om Alecta sammantaget var bäst i den utvärdering vi gjort kan vi inte bortse från den senaste tidens händelser i bolaget. Därför är det viktigt att påminna om att ITP-nämnden alltid har möjlighet att ompröva en tilldelning. Det kan till exempel ske om ingripande görs från Finansinspektionen i ett valt bolag. Vi kommer noga fortsätta att följa Alectas agerande, säger Pehr Östberg, ansvarig för upphandlingen på valcentralen Collectum, i en kommentar.
Enligt Collectum har den senaste upphandlingen resulterat i att avgifterna kommer att sänkas ytterligare utifrån dagens nivåer, utan att man preciserar exakt hur mycket. Försäkringsavgifterna bland tradbolagen varierar för närvarande mellan Alectas 0,09 procent per år och AMF:s 0,17 procent per år. De årliga avgifterna för fondförsäkring ligger i dag som lägst i spannet 0,07—0,13 procent för Handelsbanken Liv och som högst i spannet 0,13—0,23 procent i Movestic.
Till skillnad från vid tidigare upphandlingar innebär årets upphandling att avgifterna kommer att sänkas även i de äldre produkterna.
– Alla med tjänstepensionen ITP vinner på att avgifterna nu sänks ytterligare, från redan låga nivåer. Genom att denna gång få ner avgifterna även i äldre bestånd, kommer tjänstemännen redan under ett enskilt år att spara hundratals miljoner som annars hade gått till avgifter, säger Pehr Östberg.
Collectum hanterar i dag ITP för 2,2 miljoner privatanställda tjänstemän i 37 000 privata företag med kollektivavtal. Collectum har genomfört upphandlingar av tjänstepensionsförvaltare fyra gånger tidigare: 2007, 2010, 2013 och 2018. Enligt Collectum har de genomsnittliga avgifterna minskat med nära 80 procent sedan den första upphandlingen. År 2021 hade Collectum en omsättning på 366 miljoner kronor och ett resultat efter skatt på 63 miljoner kronor.