Forena och FAO undertecknade tvåårigt avtal som ger 7,4 procent
Dessa centralt framförhandlade siffror är tänkta att användas som riktmärke för de lokala förhandlingarna, som inleds inom kort, och som stödlösning om de lokala parterna inte lyckas komma överens.
— I branschen har vi lokal lönebildning med individuell lönesättning som bygger på prestation, men siffran i stödlösningen innebär ändå potential till bättre lönejusteringar än vi haft på mycket länge, konstaterar Anders Johansson, förhandlingsledare och förbundsordförande på Forena, i en kommentar.
Ett av Forenas yrkande i avtalsrörelsen var en högre höjning av de lägsta kollektivavtalade lönenivåerna. I det nya avtalet stiger den lägsta lönen med 1 350 kr första året och med 3,3 procent andra året vilket beräknas motsvarar en höjning av de lägsta lönerna med 9,5 procent under avtalsperioden.
— Vi är mycket glada att vi nådde i mål med en rejäl förstärkning för dem med lägst löner i vår bransch för att mildra effekterna av den höga inflationen för dem den drabbat hårdast, säger Anders Johansson.
När de lokala förhandlingarna har lett fram till avtal inleds medarbetarnas lönedialoger.
— Vi vet att medlemmarna ser fram emot sina lönedialoger och även om de dröjer ett litet tag till så är det ingen som förlorar på det. Tvärtom. Bra lokal dialog är en förutsättning för bra resultat för våra medlemmar och det måste få ta tid. Dessutom gäller ju de lokala löneavtalen från 1 april – oavsett hur lång tid de tar att förhandla fram, säger Forenas förhandlingschef Kajsa Dahlerus.
Så här skriver FAO på sin Linkedin-sida om det nya avtalet:
— Idag har FAO och Forena glädjande träffat ett nytt kollektivavtal för perioden den 1 april 2023 – 31 mars 2025. Det innebär att FAO:s medlemsbolag kan påbörja arbetet med årets lönerevision. Avtalet följer normeringen på svensk arbetsmarknad.
Förhandlingarna pågår fortfarande om kollektivavtal mellan Forena och Fremia gällande medarbetarna på Folksam och LO TCO rättskydd.