Folksam Saks totalkostnad ökade till 119,4 procent första kvartalet

• Blandad kompott i delårsöversikten. Av Folksams översikt över första kvartalet i år framgår att livverksamheten hade en relativt sett god avkastning. Samtidigt ökade totalkostnadsprocenten i sakverksamheten till hela 119,4 procent bland annat med hänsyn till effekter av inflationen.
Under första kvartalet i år uppgick totalkostnadsprocenten i Folksam Sak till 119,4 procent, jämfört med 90,7 procent motsvarande period föregående år, framgår det av Folksams delårsöversikt som publicerades i dag på morgonen. Ökningen beror bland annat på engångseffekter kopplade till inflationstakten.
I sin kommunikation i delårsöversikten betonar Folksam att den finansiella ställningen i gruppens bolag är fortsatt stark efter första kvartalet 2023, med bättre nyckeltal än före pandemin och nära gruppens historiska högstanivåer.
Premievolymen uppgick under perioden till totalt 27 miljarder för Folksamgruppen och det förvaltade kapital Folksamgruppen i ökade under kvartalet 553 miljarder kronor. Till det kommer 222 miljarder konor i fondförsäkringstillgångar.
– Folksams starka balansräkningar ger oss kraft i en tid med många utmaningar. Folksams affärsplaner ligger fast och vi fortsätter på den inslagna riktningen i vårt arbete med att utveckla verksamheten och skapa en tryggare vardag för våra kunder, säger Folksams VD och koncernchef Ylva Wessén i en kommentar.
Folksams livverksamhet: 3,3 % avkastning i tjänstepensionsbolagen
Premievolymen i Folksam Liv-gruppen ökade till 23,5 miljarder kronor jämfört med 23,3 miljarder kronor första kvartalet 2022.
Folksams livverksamheter hade under kvartalet en relativt sett god avkastning jämfört med de andra livbolag som hittills har presenterat sina resultat för kvartalet. I Folksam Liv uppgick avkastningen till 2,6 procent. I Folksam Tjänstepension och i KPA Tjänstepension var avkastningen 3,3 procent.
Folksams sakverksamhet: Underskott på -640 miljoner kronor
Premieintäkten i Folksam Sak ökade till 3,9 miljarder kronor jämfört med 3,8 miljarder kronor första kvartalet 2022.
Totalkostnadsprocenten ökade till 119,4 procent jämfört med 90,7 procent motsvarande period 2022. Skadekostnaderna steg till 100,0 (77,9) procent och driftskostnaderna ökade till 19,4 (12,8) procent. Underskottet i skadeförsäkringsrörelsen blev därmed -640 miljoner kronor.
Så här beskrivs i delårsöversikten bakgrunden till de ökade kostnaderna:
— Ökningen förklaras primärt av skadekostnadsprocenten som uppgick till 100,0 (77,9) procent som i sin tur beror på att försäkringsersättningarna var höga, drivna av negativt skadeavvecklingsresultat, skadekostnadsinflation, ökade skaderegleringskostnader och viss skadefrekvensökning. Under första kvartalet föregående år kvarstod pandemieffekter vilket även förklarar ökningen mellan åren.
Att driftskostnaderna har ökat så pass mycket förklaras bland annat av att skadeförsäkringsverksamheten under kvartalet belastas av ökade kostnader för personalens förmånsbestämda pensioner med hänsyn till inflationstakten.
— Driftskostnadsprocenten ökade till 19,4 (12,8) procent, en följd av högre kostnad för förmånsbestämda pensioner på grund av inflationsvärdesäkring. Posten förklarar till viss del även ökning inom skadekostnadsprocenten.
Sedan tidigare har Folksam markerat att man inte avser att höja premienivåerna i takt med inflationen.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av rapporten.