Svensk Försäkring: Livpremier minskade för fjärde kvartalet i rad
För fjärde kvartalet i rad minskar premieinbetalningarna till pensions- och livförsäkringar, enligt Svensk Försäkring som i dag presenterade sin rapport Försäkringsmarknaden. Under första kvartalet var minskningen drygt 4 miljarder kronor, eller 4 procent, jämfört med motsvarande kvartal 2022.
Livbolagens snittavkastning första kvartalet: 2,7 %
De senaste fyra kvartalen uppgick premieinbetalningarna till konkurrensutsatta försäkringar inom pensions- och livförsäkring till 326 miljarder kronor. Motsvarande värde för de föregående fyra kvartalen var drygt 380 miljarder kronor.
De senaste tio åren har de årliga premieinbetalningarna för dessa försäkringar ökat med totalt 119 procent (motsvarande 177 miljarder kronor).
Statistiken över livbolagens avkastning visar att den genomsnittliga totalavkastningen på tjänstepensions- och livförsäkringsföretagens tillgångar var 2,7 procent under första kvartalet i år.
— Trots viss turbulens på de finansiella marknaderna var totalavkastningen god under årets första kvartal. Avkastningen är främst en följd av uppgångar på aktiemarknaderna i Sverige och globalt under inledningen av året, säger Jonas Söderberg, ekonom på Svensk Försäkring, i en kommentar.
Sakbolagens premier ökade 5 % — men inte inom motor
Statistiken visar också att skadeförsäkringsbolagens premieinkomsten ökade knappt 5 procent det första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Dock har premievolymen totalt inte ökat lika snabbt som inflationen i samhället i övrigt, påpekar Svensk Försäkring.
Premierna har ökat inom alla produktområden — med undantag för trafik- och motorfordonsförsäkring där premierna minskade. Störst var ökningen för sjuk-, olycksfalls- och sjukvårdsförsäkringar som ökade med drygt 10 procent jämfört med första kvartalet 2022.
Det rullande årsvärdet uppgick till drygt 100 miljarder kronor, motsvarande en ökning av premieinkomsterna med knappt 56 procent de senaste tio åren.
— Att premieinkomsterna justerat för inflation har fallit sedan början av 2022 kan bero på att skadeförsäkringsföretagen inte fullt ut anpassat priset på premierna till den höga inflationen. En annan förklaring kan vara att försäkringstagarna till följd av ökade priser på bland annat livsmedel samt stigande bolåneräntor väljer mindre omfattande försäkringar, säger Magnus Vesterlund, chefsekonom på Svensk Försäkring, i en kommentar.
Antalet skadeanmälningar ökade med 10 procent första kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2022. Störst är ökningen för trafikförsäkringen där antalet anmälda skador ökade med 20 procent. Även inom hem- och villahemförsäkring har antalet skadeanmälningar ökat. Till stor del beror det på fler anmälda skador kopplade till reseskyddet eftersom resandet har ökat efter pandemin. Anmälda personskador under resa ökade med 59 procent jämfört med första kvartalet 2022.
Första kvartalet anmäldes totalt nära 780 000 skador inom egendomsförsäkringar. Den största delen av de anmälda skadorna utgörs av anmälningar inom motorfordonsförsäkringar.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av Svensk Försäkrings rapport Försäkringsmarknaden.