Movestic: Så viktig är tjänstepensionen för jobbsökande

• ”Många företag upplever idag att det är svårt att rekrytera och hitta rätt kompetens, men undersökningen visar att många är beredda att byta arbetsgivare om rätt möjlighet dyker upp”, säger Sofie Tham.

Förutom själva arbetsuppgifterna är förekomsten av tjänstepension den viktigaste faktorn vid val av arbetsgivare, visar en ny undersökning från Movestic. En grupp avviker dock från mönstret; systemvetare rankar möjligheten att arbeta på distans högre än tjänstepensionen. 

Kantar Public har på uppdrag av tjänstepensionsbolaget Movestic undersökt vad jobbsökande tycker är viktigt hos en ny arbetsgivare. Undersökningen har genomförts bland 2 050 svenskar mellan 25 och 65 år.

Enligt undersökningen letar var tionde svensk aktivt efter nytt jobb och ytterligare 45 procent kan tänka sig att byta jobb om rätt erbjudande dyker upp.

Vid val av ny arbetsgivare är det som flest personer anger som viktigt — förutom själva arbetsuppgifterna — är att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension.

— Att erbjuda tjänstepension har blivit en hygienfaktor, nio av tio med anställning i Sverige har tjänstepension, men det är intressant att se närmare på vad mer vi kan göra för att vara en attraktiv arbetsgivare, i samband med rekrytering av olika yrkeskategorier, säger Sofie Tham, HR-chef på Movestic, i en kommentar.

Systemutvecklare avviker alltså från majoriteten av jobbsökande, genom att möjligheten att arbeta på distans ligger högst på listan — något som kommer först på elfte plats bland övriga yrkeskategorier.

Väl på arbetsplatsen är det som flest svenskar svarar anger är viktigt att ”ha roligt” och ”lära mig nytt och utvecklas”.

— Vi vill att arbetet ska utveckla oss, lära oss nya saker och vi vill har roligt på arbetet. Har vi inte det flyttar vi på oss. Många företag upplever idag att det är svårt att rekrytera och hitta rätt kompetens, men undersökningen visar att många är beredda att byta arbetsgivare om rätt möjlighet dyker upp, säger Sofie Tham.

Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av rapporten.


31 maj, 2023
Gunnar Loxdal