Antalet regresser fortsätter att öka. För att ha framgång i regressärenden finns en rad olika aspekter att beakta, bland annat olika slags tidsfrister, avtalsförhållanden och behovet av bevisföring, Karolin Karlsson och Malin Atran vid Kompass Advokat delar i en artikel med sig av sina bästa tips kring regresser.
Under de senaste åren har antalet regresser ökat stadigt. För att lyckas driva regresser framgångsrikt finns det flera åtgärder som kan och bör vidtas redan i ett tidigt stadie. Här kommer våra bästa tips!
Regressrätt
När en skada omfattas av försäkringen och har ersatts av försäkringsföretaget, finns en möjlighet för försäkringsföretaget att kliva in i den försäkrades ställning och kräva en utbetalning från den som egentligen bör stå för skadan, det vill säga skadevållaren. Det är den försäkrades skadeståndsrätt som omfattas av den lagenliga regressrätten, vilken framgår av 7 kap. 9 § försäkringsavtalslagen (2005:104). Möjligheten att driva ett regresskrav som grundas på en annan ersättningsrätt än skadeståndsrätt, såsom garantiansvar, kräver en särskild överlåtelse av ersättningsrätten. Detta kan framgå av försäkringsvillkoren eller i en särskild överlåtelsehandling. Vidare framgår av lagregeln att försäkringsföretaget ska ha ersatt skadan innan det kan inträda i den försäkrades ställning och att skadan ska omfattas av försäkringen. Försäkringsersättning som betalats ut utan ersättningsskyldighet enligt försäkringsavtalet kan därför inte ligga till grund för en regresstalan. Det innebär att ex gratia-ersättning inte omfattas av regressrätten.
Eftersom regressrätt är en härledd rätt, inträder försäkringsföretaget endast i den försäkrades rätt till skadestånd. Detta innebär att försäkringsgivaren inte har vare sig bättre eller sämre rätt till skadestånd än den försäkrade när försäkringsföretaget träder in i dennes ställe. För att avgöra vilken regressrätt som tillkommer försäkringsgivaren, behöver man fastställa vilken rätt den skadelidande har till skadestånd. Om den försäkrade har frånskrivit sig rätten till skadestånd eller varit medvållande till skadan, så begränsas försäkringsgivarens regressrätt i motsvarande omfattning.
Reklamation och preskription
När ett försäkringsföretag inträder i den försäkrades ställning fortlöper befintliga tidsfrister. Det innebär att försäkringsföretaget kan ha begränsad tid att agera. Det kan finnas reklamationsfrister att förhålla sig till, vilket innebär att försäkringsföretaget kan behöva meddela om fel eller brister i en viss vara eller tjänst och förbehålla sig rätten att göra anspråk på grund av detta. En sådan frist kan variera i tid, men innebär ofta att reklamationen ska göras inom skälig tid från det att felet upptäcktes eller borde ha upptäckts. Vid ett konsumentköp anses två månader alltid vara inom skälig tid, men i övrigt kan tidsperioden variera från fall till fall. Om reklamationen sker för sent kan olika rättsföljder inträffa och i värsta fall kan rätten att göra kravet gällande gå förlorad.
Vidare preskriberas fordran om den inte görs gällande inom viss tid, vilket innebär att kravställaren förlorar rätten att kräva ut sin fordran. Huvudregeln är att en fordran preskriberas tio år efter dess tillkomst, om inte preskriptionen avbryts dessförinnan. Ett preskriptionsavbrott sker bland annat när företaget sänder ett skriftligt krav, en skriftlig påminnelse eller inleder ett rättsligt förfarande. Om det finns särskild preskriptionsreglering gäller denna före huvudregeln, vilket bland annat är fallet vid produktansvar, där preskriptionstiden är tre år, och vid upphört hyresförhållande, då preskriptionstiden är två år. För att säkerställa att ett krav inte preskriberas behöver företaget därför ha koll på vilken tidsperiod som gäller i det enskilda fallet och vid behov vidta åtgärder för att förhindra att preskription inträder, såsom att stämma vid domstol i preskriptionsavbrytande syfte eller begära en avtalad preskriptionstidsförlängning.
Skadereglering
Utöver att fastställa och agera inom gällande tidsfrister, behöver även försäkringsföretaget beakta andra aspekter redan under skaderegleringsstadiet. En sådan aspekt är att tidigt överväga om det finns en skadeståndsrättslig grund för kravet i det enskilda fallet. Om en sådan grund saknas är det inte möjligt att driva regressen i ett senare skede. Det bör även undersökas om det är möjligt att få information om vilka invändningar som kan väntas från skadevållaren, för att kunna förbereda sig mot dessa redan i ett inledande skede.
Vidare bör den försäkrades inställning till att driva regresskravet klargöras. Om det till exempel är den försäkrades avtalspart som försäkringsföretaget ska rikta regresskravet mot, kanske den försäkrade inte vill att försäkringsföretaget riktar kravet. En sådan situation bör försäkringsföretag ta höjd för redan i utformningen av sina försäkringsvillkor, där det till exempel kan regleras vilka konsekvenser det får om den försäkrade inte är medhjälplig vid eventuell regresstalan. Annars kan det vara svårt för försäkringsföretaget att få hjälp från en försäkrad i processen, om denne inte är samarbetsvillig.
Bevisföring
För att vinna en regresstalan bör försäkringsföretaget även i ett tidigt skede genomföra en noggrann och gedigen utredning av ärendet. Detta kan göras genom att be den försäkrade att utveckla skadeanmälan vid oklarheter, kontakta vittnen eller anlita utredare för att besiktiga skadan. En sådan utredning är inte bara viktig för skaderegleringen, utan även ovärderlig i ett senare skede av processen eftersom det krävs att försäkringsföretaget har tillräcklig bevisning för att vinna regresstalan. Det är därför viktigt att försäkringsföretaget i ett tidigt skede, helst redan under skaderegleringen, samlar in all tillgänglig skriftlig dokumentation från den försäkrade, såsom protokoll, avtal, fakturor och mejlkorrespondens. Försäkringsföretaget bör även efterfråga bilder och filmer om möjligt. Om försäkringsföretaget ser till att ha detta på plats redan i ett tidigt skede i ärendet, så har försäkringsföretaget skapat sig mycket goda förutsättningar för att driva en framgångsrik regresstalan.
Karolin Karlsson
Malin Atran
Kompass Advokat