Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

Äntligen har Alecta blivit känt för hela svenska folket!

• Ger pensionsbranschen ett ansikte! 

KrönikaOK, det kanske inte var på det här sättet som Alecta ville bli uppmärksammat och känt för hela svenska folket.

Men den amerikanska bankkrisen och Alectas mångmiljardförluster har fört det goda med sig att Sveriges största och viktigaste förvaltare av pensionsmedel har blivit mer synlig än någonsin!

Medierna har inte bara frossat i hånfulla referat av pensionsjättens felsatsningar och usla tajming i amerikanska nischbanker, utan faktiskt rimligt pedagogiskt förklarat sådant som skillnaderna mellan ITP 1 och ITP 2, mellan förmånsbestämd och premiebestämd pension, och berättat om Collectums pågående upphandling.

Än har vi förstås inte sett slutet på historien kring Alectas placeringar. Det skulle inte överraska om huvuden får rulla när historien rullar vidare. Men det är i vart fall en välgärning att det vanligtvis så anonyma pensionskapitalet har fått ett namn och ett ansikte i VD Magnus Billing under den senaste veckan. Bra jobbat i ett tufft läge!

* * * * * *

Hedvig har vuxit upp! I förra veckan kom nyheten att Hedvig tar in drygt 3o0 miljoner kronor i en nyemission som enligt bolaget tillför så pass mycket kapital att man ska klara sig ända fram till svarta siffror. Särskilt som man avblåser eller tonar ned sina satsningar utanför Sverige.

Det som skapade störst rubriker när nyheten kom ut var att tolv medarbetare nu tvingas sluta och att bolagets värdering i dag är lägre än tidigare.

Men något som inte har fått riktigt lika stor uppmärksamhet är att även Hedvig drar ned på sina internationella ambitioner, så tycks man inte ha lagt ned planerna på att faktiskt växa rejält i Sverige.

— Med en starkare kapitalbas och en branscherfaren styrelse får Hedvig väldigt goda möjligheter att fortsätta växa och bli Sveriges ledande försäkringsbolag, sade Erik Hallert, partner på Hedvigs nya huvudägare Adelis i samband med emissionen.

Och med tanke på att Hedvig i dag uppger att 10 procent av svenskarna i dag väljer att nyteckna sina hemförsäkringar hos Hedvig låter det inte helt orealistiskt att man kan lyckas med den ambitionen.

* * * * * *

Det går bra nu! Antalet prenumeranter på Sak & Liv växer, allt fler hittar till vår hemsida och annonsintäkterna ökar.

Och när det blir fler läsare, vill vi förstås göra det ännu enklare att vara prenumerant.

Därför kommer vi senare i vår att satsa på att uppgradera vårt prenumerationssystem för att och göra det ännu enklare för alla prenumeranter.

Men att byta it-lösningar för också med sig risker. Det är inte självklart att allt fungerar som det ska redan från början. Även om vi förstås kommer att göra allt för att det ska fungera så smidigt som möjligt! Vi ber därför redan nu om ursäkt på förhand, om det skulle visa sig att vårt systemskifte medför trassel för dig som läser Sak & Liv.

Datumet är satt till den 22 maj. Håll utkik efter mer information om vilka nya funktioner det nya systemet ger dig som läsare!

16 mars, 2023
Gunnar Loxdal