Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

Får vi se sänkta skatter på kapitalförsäkringar nu?

Glöm inte k-försäkringen, Uffe! Nej, detta är ingen autentisk valaffisch. Ingen politiker med självbevarelsedrift skulle väl rimligen gå ut med ett sådant konstigt krav i valrörelsen? Men kanske att mer nyanserade riksdagsarbetet leder fram till att det även fortsättningsvis är samma nivå på schablonskatten på ISK som på k-försäkring, under förutsättning att en eventuell kommande regering eventuellt föreslår en justering av ISK-skatten.

KrönikaI skrivande stund ser det ut som om det högra blocket i svensk politik kommer att bilda regering med Ulf Kristersson som statsminister.

Trots att förhandlingar pågår, och det tycks oklart exakt vilka partier som kan komma att ingå i en tilltänkt regering och hur tuffa kravställning det blir från det eller de som står utanför, har det redan har börjat spekuleras i vilken politik som kan komma att drivas framöver.

En av de punkter som har lyfts fram är att vi kan få se sänkta skatter på ISK, investeringssparkonto. Både M och SD har förklarat att de vill ha sänkta ISK-skatter medan L har förordat att de första 300 000 kronorna i ISK-sparande ska vara helt skattefria.

Kommer en sådan förmodad skattesänkning att få betydelse även för kapitalförsäkringar?

Hittills har sparande i ISK och k-försäkring beskattats lika. Kapitalförsäkringar är inte lika folkliga som ISK-konton. Men det låter som en rimlig sak att ISK och k-försäkring beskattas lika även i framtiden. Med andra ord: Dags för Svensk Försäkring och andra påverkansorganisationer att förbereda sig för att göra statsmakterna uppmärksamma på detta!

* * * * *

Under augusti har två större förmedlargrupperingar aviserat samarbeten med aktörer inriktade på privat skadeförsäkring:

Söderberg köper Sensor. Söderberg & Partners har gått in som delägare i Sensor Försäkring för att erbjuda sina kunder privat sak.

Tydliga samarbetar med WaterCircles. Tydliga har ingått ett samarbetsavtal med WaterCircles om att bland annat erbjuda kunderna privat sak.

Det är alldeles utmärkt att konkurrensen ökar inom privat skadeförsäkring.

Förmedlare har som bekant i alla tider fokuserat på företagsförsäkring på saksidan. De marginaler som vissa av de större sakbolagen har kunnat visa upp på exempelvis hemförsäkring antyder dessutom att det finns en potential för att kunna sänka premienivåerna. De nya förmedlarsamarbetena är i alla fall ett litet tillskott till ökad konkurrens på privatförsäkringssidan.

När får vi se övriga förmedlare följa efter? Säkra distribuerar avskalade hemförsäkringar i samarbete med Gofido? Max Matthiessen kränger coola olycksfallsförsäkringar för kidsen från Hedvig?

* * * * *

Under den kommande veckan är tanken att vi ska byta leverantör för utsändning av Sak & Livs nyhetsmejl. Det är meningen att leveransen ska bli säkrare och snabbare för dig som läsare.

Men man vet ju aldrig.

Det har hänt förr att det genomförs en förändring i it-strukturen och att det uppstår oförutsedda problem någonstans.

Om det skulle bli något trassel med nyhetsmejlen under den kommande veckan — hör gärna av dig så ser till vi till att försöka ordna problemet så snart som möjligt!

23 september, 2022
Gunnar Loxdal