Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

Hög tid för en premiepensionsgaranti!

• En statliga premiepensionsgaranti, anyone? Det har varit tyst bland landets ledande pensionspolitiker när det gäller frågan om en statlig garanti för pensionsspararna mot risken för att drabbas av premiefondsbedrägerier. Bilden föreställer Pensionsgruppen hösten 2019. Sedan dess har några medlemmar i gruppen bytts ut.

 

KrönikaI veckan kom Högsta domstolen med det väntade beskedet att de inte tar upp Allra-målet till prövning.

Nu fortsätter processen där Pensionsmyndigheten försöker få tillbaka 300 miljoner kronor inklusive ränta från de dömda. Pengar som är tänkta att tillföras de pensionssparare som, enligt domen, blivit utsatta för Allra-topparnas brottsliga gärningar.

Samtidigt är detta bara en bråkdel av de pengar som svenska pensionssparare har lurats på av oseriösa aktörer i premiepensionssystemet.

Sak & Livs sammanställning i veckan, med utgångspunkt från Pensionsmyndighetens redovisning, visade att inte mindre än 21 fonder har slängts ut från premiepensionssystemet, på grund av att förvaltarna brutit mot regelverket på ett eller annat sätt. Här hittar du den sammanställningen. Som framgår handlar det om över 1 miljard kronor som spararna har blivit blåsta på! Och ska man måla fan på väggen kan det mycket väl handla om mer pengar; det känns inte helt sannolikt att Pensionsmyndigheten har upptäckt samtliga avtalsbrott och förslagna bedrägerier bland oseriösa förvaltare av premiepensionsfonder.

Visserligen har de ansvariga för bedrägerierna dömts till flera hundra miljoner kronor i skadestånd i olika processer. Men realistisk sett kommer spararna aldrig att se röken av de pengarna; förövarna har haft åratal på sig att gömma undan bytet på platser där rättvisan har svårt att komma åt dem.

När det nuvarande allmänna pensionssystemet skapades var det fritt fram att ansluta fonder till premiepensionens fondtorg. Resultatet blev över 800 fonder att välja emellan. Undra på att det skapades en marknad för aktörer som sade sig kunna hjälpa till med att välja rätt fonder. Och undra på att både seriösa och oseriösa aktörer drogs till fondtorget som flugor till en sockerbit.

Spararna satte alltså inte ont anande in sina pengar i det statliga premiepensionssystemet, och blev blåsta på miljardbelopp. Det rimliga vore att staten håller spararna skadelösa genom att täcka upp för förluster som orsakats av brottsliga aktörer. Hittills har pensionspolitikerna slagit ifrån sig ansvaret, även om socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi i en en intervju i veckan med Sak & Liv faktiskt inte utesluter att staten kan gripa in när Pensionsmyndigheterna har nått vägs ände i sina ansträngningar. Här kan du läsa intervjun med socialförsäkringsministern.

Men när nu hela fondtorget är på väg att göras om, kunde det vara en fin gest mot spararna att utfärda en statlig garanti mot bedrägerier i premiepensionssystemet. Med tanke på att staten gör en omfattande kvalitetsgranskning i samband med upphandlingen av fonder till det nya fondtorget, skulle det inte kännas avlägset med en statlig premiepensionsgaranti.

För som läget är i dag har banksparare i privata banker ett bättre statligt skydd för sina pengar än pensionssparare i det statliga pensionssystemet. Förklara logiken i det den som kan!

* * * * *

Strax före jul meddelade Ica-handlarna och AMF att de fått in över 90 procent av de utestående aktierna i Ica Gruppen AB och att bolaget därför skulle avnoteras.

Därmed har även Ica Försäkring indirekt fått in AMF som ny storägare.

Kunde inte det vara en inspirationskälla till ett gemensamt AMF-Ica-försäkringssparerbjudande till Ica-kunder? Ica har ju nyligen gett sig in på livförsäkringsområdet i samarbete med AXA.

OK, nu verkar det väl inte så troligt att det kommer att hända; det ligger förmodligen inte alls i linje AMF:s eller Ica strategiska planering.

Men medge att det vore en spännande tanke med ett k-försäkringssparande där AMF:s slimmade fondkostnader möter Icas breda kundgrupper — och så stammispoäng på det!

* * * * *

Jag är If.

Jag har länge gått vid din sida.

30 december, 2021
Gunnar Loxdal