Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

När jag mötte Alexander Ernstberger

• Årets unga företagare 2015!

KrönikaDet var år 2015, jag var på ett evenemang där en företagarförening — Founders Alliance — skulle utse Årets unga företagare. Själv röstade jag på Filip Tysander, grundare av klockföretaget Daniel Wellington som på kort tid växt till ett miljardföretag.

Men det var inte Filip Tysander som utsågs till årets unga företagare utan Alexander Ernstberger, VD och grundare av Svensk Fondservice som senare bytte namn till Allra.

Jag hade en bild av Svensk Fondservice som ett av de mindre nogräknade företag som satsade på att locka pensionssparare med hjälp av aggressiv telefonförsäljning. Försökte byta några ord  med kvällens huvudperson efter prisutdelningen. Men han var någon helt annanstans i tankarna.

Nu vet vi exakt var han befinner sig; i häkte i väntan på att hovrättsdomen ska vinna laga kraft. För den som har läst hovrättsdomen och rättegångshandlingarna framstår detta som rimligt. Det går inte att dra någon annan slutsats än att hela det upplägg som ligger till grund för åtalet gick ut på att berika Allra-topparna på bekostnad av intet ont anande pensionssparare.

Däremot går det inte längre att hitta informationen på Founder Alliance hemsida om vem som blev vinnare år 2015 av utmärkelsen Årets unga företagare.

* * * * *

Allra är nu inte det enda företaget som har ägnat sig åt att blåsa pensionssparare inom ramen för premiepensionssystemet. Totalt har Pensionsmyndigheten stängt av ett tiotal fondbolag för att de har brutit mot regelverket: Allra, Falcon, Optimus, GFG, Solidar, Lemanik, Advisor, Life, Fondeum och Independent.

Flera av dem har en koppling till de mest uppmärksammade premiepensionsskurkarna i Allra och Falcon Funds, men långt i från alla.

En sak är i alla fall säker: Spararna kommer aldrig att få tillbaka de pengar som de har blivit lurade på. I Allras fall ligger skadeståndskraven på 170 miljoner kronor plus ränta. När det gäller Falcon Funds har Pensionsmyndigheten beräknat att spararna har gått miste om 1 003 miljoner kronor, varav 337 miljoner kronor har kunnat återvinnas. I flera av de andra fallen har Pensionsmyndigheten kommit till en uppgörelse där fondbolagen betalar en summa som är lägre än myndighetens ursprungliga krav.

Det tydliggör ett av de stora problemen med premiepensionssystemet som det är konstruerat: Staten tar inget ansvar.

Premiepensionssystemet är konstruerat som ett slags statligt tvångssparande i pensionsfonder. Men staten har hittills inte tagit ansvar för att spararna får sina pensionspengar stulna. Det innebär att sparare i det allmänna pensionssystemet faktiskt har ett sämre skydd än sparare i privata banker, där sparpengarna skyddas genom en bankgarantin mot att banken går omkull.

Vilken svensk pensionspolitiker blir först med att erbjuda de drabbade pensionsspararna statlig kompensation för de pensionspengar som bluffmakare har stulit från dem inom ramen för det allmänna pensionssystemet?

30 juli, 2021
Gunnar Loxdal