Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

Tack för ett fantastiskt 2020 — nu gasar vi in i 2021!

OK, år 2020 var inte ett fantastiskt år på alla sätt och vis.

Pandemin har förändrat tillvaron för oss alla och drabbat tusentals insjuknade och deras anhöriga hårt.

Så att 2020 på många sätt var ett förskräckligt år är nog alla överens om.

Och 2021 har ju börjat så där med stormningen av Capitolium och rekordsiffror för Covid-19.

På Sak & Liv kan vi dock glädja oss åt att intresset för det vi skriver om utvecklades enormt starkt. Under året hade vi 1,7 miljoner sidvisningar, vilket är över 50 procent fler än föregående år. Antalet unika läsare uppgick under tredje kvartalet till över 40 000 per månad och antalet sidvisningar per månad till 175 000.

Tack alla läsare för stort och växande intresse under året! Nu ser vi till att öka farten under 2021. Jag ser fram emot att så småningom presentera en rad spännande nyheter!

– – – – –

En av de spännande saker som vi redan nu vet kommer att inträffa på försäkringsmarknaden är starten av det nya livbolaget Evident Life. Evident blir det andra livförsäkringsbolaget som startar efter införandet av Solvens 2-regelverket. Det första var Svenska Fribrevsbolaget som hittills har legat relativt lågt med sin verksamhet — men som troligen också kommer att satsa stort under året som kommer.

En annan intressant nyheter under året som kommer är införandet av avgiftstaket för pensionsflytt. Hur påverkas marknaden? Vem blir vinnare — kunderna, uppstickarbolagen eller bankerna?

Bland insurtechbolagen finns det förstås anledning att bland annat hålla ett fortsatt öga på Hedvig — som planerar att starta ett eget skadeförsäkringsbolag under året som kommer — och nystartade Gofido. Än så länge relativt små aktörer, men hur länge kommer det att dröja innan de blir så stora att de påverkar hemförsäkringsmarknaden på allvar? Några andra av de intressanta bolagen i insurtechvärlden är Omocom, som rusar vidare med nya samarbeten i Europa, och Paydrive som nu satsar stort med nytt kapital, nya delägare och ny företagsledning. Vi ser mycket fram emot att bevaka alla spännande nyheter på insurtechområdet under året som kommer!

– – – – –

Hur blir det egentligen med Aons förvärv av Willis? I veckan kunde vi rapportera att EU-kommissionen uttrycker ”allvarliga tvivel” när det gäller den planerade affärens inverkan på marknaden. EU har chockat förr när det gäller att stoppa planerade jättefusioner. Den som lever får se.

Betydligt enklare lär det bli att få igenom Trygs förvärv av Trygg-Hansa. Visserligen har Konkurrensverket kommit med ett antal kompletterande frågor till Codan och Trygg-Hansa, men även om koncentrationen ökar något på den svenska försäkringsmarknaden när en aktör försvinner — läs Moderna — känns det inte så sannolikt att det räcker för att stoppa affären helt. Hur som helst kommer Trygg-Hansa-affären av allt att döma att fortsätta att vara ett av de mest intressanta ämnena under året som kommer!

15 januari, 2021
Gunnar Loxdal
ANNONS

FI vill att pensionsstiftelserna slipper taxonomiförordningen

4 timmar Läs mer
Alecta lanserar pensioneringen som ny svensk högtidsdag
4 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Försäkringsföreningar ska få erbjuda pension för egenföretagare
3 timmar Läs mer

FI undersöker hur livbolagen följer den nya IDD-lagstiftningen

8 timmar Läs mer
ANNONS
Humlegårdens resultat steg till 386 miljoner kronor Q1
8 timmar Läs mer
"So you’re right to be skeptical if we were to try and convince you that insurance is actually fun, intriguing, and stimulating. Or that it’s even—dare we say it—fucking awesome."
Lemonade arbetar hårt för att visa att försäkring är sexigt.
Skandia: Amorteringstrappa kan underlätta för ungas bolån
8 timmar Läs mer
Vilka nya former av underhållning har 2000-talet gett oss?
Läs mer
LF Bergslagen vann i hovrätten i tvist om 85 Mkr efter oljeexplosion
3 dagar Läs mer
Greater Than ökade omsättningen och minskade förlusten Q1
3 dagar Läs mer
LF Västernorrland — branschens mest attraktiva arbetsgivare
3 dagar Läs mer
Falcon Funds-målet väntas komma upp i hovrätten i januari 2022
5 dagar Läs mer