Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

För tidigt att ropa hej om epidemiförsäkringstvisterna

KrönikaI veckan beslutade Högsta domstolen att meddela prövningstillstånd för den tvist där Sturecompagniet stämt Gjensidige för att få ut ersättning från sin epidemiavbrottsförsäkring under pandemin.

Med andra ord är det för tidigt att ropa hej för försäkringsbranschen när det gäller utgången av tvisterna kring epidemiförsäkringarna under pandemin.

Precis som i underinstanserna kommer HD sannolikt att fokusera på innebörden av formuleringen ”myndighets ingripande” i försäkringsvillkoren. Syftar orden — som försäkringsbolaget menade — enbart på ett myndighetsingripande som endast avser det specifika företaget som omfattades av försäkringen? Eller kan man — som Sturecompagniet anser — tolka det som att försäkringen kan gälla de generella restriktioner som utfärdades under pandemin?

Att försäkringsbolaget syftade på det specifika företaget, och inte på generella restriktioner, är på sätt och vis självklart. Inget försäkringsbolag skulle väl vilja teckna en försäkring som täcker en skada som kan drabba samtliga försäkringstagare samtidigt.

Lika givet är det att Sturecompagniet är av den motsatta åsikten. För när skulle egentligen en epidemiavbrottsförsäkring egentligen gälla — om inte när det är en epidemi som omfattande att den till och med kallas för pandemi?

Visserligen har både tingsrätt och hovrätt gått på Gjensidiges tolkning. Men alldeles självklar är utgången av målet i högsta instans inte. I så fall hade HD knappast bekymrat sig om att ta upp fallet till prövning.

Och skulle HD gå på Sturecompagniets tolkning av försäkringsvillkoren kan det stå försäkringsbranschen dyrt.

Förutom Sturecompagniet-tvisten finns minst ett dussin ytterligare tvister vid svenska domstolar som rör epidemiavbrottsförsäkringen under pandemin: Här är en lista över dessa tvister, som förmodligen inte alls är fullständig:

• Restaurangerna vid Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm har stämt Gjensidige.

• I västra Sverige har sju restaurangföretag riktat krav mot Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän: Café Bryggan i Fjällbacka AB, GDB i Väst AB, GDB i Öst AB, Pustervik Kultur AB, PVMB Restaurang AB, Spanska Köket i Göteborg AB och Ts Bar & Kök AB.

• Länsförsäkringar Kronoberg har stämts av hockeylaget Växjö Lakers arenabolag.

•Brasseriet i Operahuset har riktat krav mot Trygg-Hansa.

• Även restaurang Geniun i Malmö har riktat krav mot Trygg-Hansa.

* * * * *

Härom veckan gjorde vi ett försök att byta plattform för utskicken av våra nyhetsmejl. Tanken var att utskicken skulle ske snabbare och säkrare.

Det gick så där. Flera av våra prenumeranter fick inga nyheter på mejlen, troligen för att misstänksamma mejlservrar hos respektive bolag inte riktigt kände igen avsändaren. Så vi ändrade tillbaka till det gamla systemet.

Nu har vi ändrat på några inställningar, och siktar på att genomföra ett nytt försök med vår nya mejlplattform under nästa vecka. Interna test pekar på att det borde gå betydligt bättre den här gången.

Men om det nu visar sig att du blir utan de dagliga nyhetsmejlen i veckan som kommer, så vet du i alla fall vad det kan bero på! Och skulle detta drabba dig, så är det bara att du hör av dig så ser vi till att försöka fixa. Mejla på [email protected] så gör vi vad vi kan!

PS. Om det visar sig att du inte får något nyhetsmejl kan det också vara idé att kolla i skräpmejlen …

* * * * *

Till sist kan jag bara inte undanhålla er denna tweet från Svensk Försäkrings tidigare chefsekonom.

Twitter när det är som bäst.

25 november, 2022
Gunnar Loxdal