Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

Vår bästa tid är nu — så vad kan då gå fel för försäkringsbranschen?

Typisk svart svan — kan dyka upp när man minst anar det.

KrönikaJust nu är det glada dagar för försäkringsbranschen i Sverige!

Färsk statistik visar att branschen aldrig någonsin tidigare har haft så mycket kapital under förvaltning: För första gången överstiger tillgångar under förvaltning 7 500 miljarder kronor.

Avkastningen skjuter i höjden och livbolag efter livbolag aviserar höjda återbäringsräntor för tradförsäkring.

Combined ratio för skadeförsäkringsbranschen som helhet ligger enligt senaste tillgängliga statistik lägre än någon gång de senaste tio åren: 88,9 procent! (OK, den senaste statistiken från Svensk Försäkring avser 2022 och året 2023 ser nog lite sämre ut med hänsyn till vintervädret med mera, men ändå!)

Vad kan då gå fel?

Tja, dialektiskt sett bär ju allt existerande på fröet till sin egen motsats.

Så vad säger ni — ska vi spela djävulens advokat och leta rätt på några tydliga faktorer som riskerar att dämpa glädjeyran för försäkringssektorn framöver?

OK, dags alltså att måla f-n på väggen!

• Hög tid för en rekyl på börsen!

Hittills i år har den svenska börsen gått upp drygt 8 procent. Räknat från oktober förra året är uppgången drygt 25 procent. Visserligen ser vi i skrivande stund en liten nedgång från de högsta nivåerna. Men sättningen är ändå förhållandevis blygsam; det brukar heta att en sättning på åtminstone 10 procent under loppet av ett börsår tillhör det normala. Och om, eller när, en sådan rekyl kommer finns det risk att vi tvingas säga adjö till dagens återbäringsräntenivåer och konsolideringstal.

• Geopolitiska konsekvenser när stödet för Ukraina minskar

Just nu stundar EU-val. Många tror att Europas alt-right-partier kommer att ta mark och att nuvarande EU-parlamentariska situation kan förskjutas i grunden. I skaran av ytterhögerpartier i Europa återfinns en rad russofila politiker. Till det kommer att notoriskt ryssvänliga Ungern tar över ordförandeklubban i EU:s ministerråd i juli. Kanske får vi också se de isolationistiska tendenserna i USA förstärkas under den fortsatta presidentvalrörelsen.

Vad får allt detta för effekt för Europas stöd till Ukraina? Finns det risk för en vindkantring som på lite sikt leder hela vägen fram till en rysk seger i den militära specialoperationen? Vilka geopolitiska och ekonomiska effekter får det i så fall långsiktigt för Europa, Norden och Sverige?

• Extremvädret kraschar bolagens kalkyler

Minns ni regnandet i Gävle augusti 2021? På ett enda dygn 17-18 augusti föll 162 millimeter och orsakade skadekostnader för miljarder.

Med tanke på att det varje månad slås nya rekord för koldioxidhalten i atmosfären lär detta inte vara det sista exemplet på extremväder i Sverige som leder till miljardskador i försäkringsbranschen. Mer sannolikt är kanske snarare en tilltagande frekvens av våldsamma och kostsamma naturskador som riskerar att utplåna de svenska stora skadeförsäkringsbolagens i dag bekväma lönsamhetsmarginaler.

Japp, det var det.

Till ovanstående kommer förstås också en hel flock svarta svanar som varken ni eller jag kan urskilja just nu.

Men låt oss nu inte fästa oss vid de mer mörka perspektiven på tillvaron!

Tid istället att njuta av sommarvärmen under helgen och kanske förbereda sig för säsongens första dopp!

Tillönskar er därför en riktigt härlig helg!

– – – – –

I förra veckan råkade vi peka ut Nordnet som marknadsvinnaren på livmarknaden under första kvartalet. Rätt ska vara att Nordea Liv & Pension var det bolag som växte mest under första kvartalet i år jämfört med första kvartalet förra året. Beklagar missen från vara sida — och stort tack till Nordea för påpekandet!

31 maj, 2024
Gunnar Loxdal