Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

Vem är egentligen pepp på PEPP?

Det ser så himla mysigt ut att vara PEPP-pensionär i Eiopas presentation. Man går bara omkring helt avspänd och drar barnbarnen i skottkärra. Men ärligt talat: Är bilden sann? Vem behöver PEPP — egentligen?

KrönikaVem är egentligen pepp på PEPP i Sverige?

Nyligen presenterade regeringen en promemoria med förslag som innebär att Sverige inför EU:s regelverk för en europeisk pensionsprodukt som utan problem ska gå att flytta mellan olika EU-länder.

Nu har Sverige — av naturliga skäl — aldrig haft någon större entusiasm för regelverk som underlättar för svenskt sparande att flytta utomlands.

Lagförslaget har också karaktären av ”härtill är jag nödd och tvungen”.

För med tanke på att PEPP-sparande ska beskattas i Sverige på samma sätt som en k-försäkring eller en ISK, och samtidigt ha omfattande begränsningar för när insättningar och uttag får göras, så undrar man vem som kan vara intresserad av PEPP-sparande. Visserligen ska en PEPP gå enkelt att flytta till ett annat EU-land utan problem.

Men man kan fundera på om det är någon större fördel. En ISK eller en k-försäkringar kan man ju i princip avsluta när som helst, och utan begränsning ta med sig pengarna till det EU/EES-land man önskar.

Här kan du ta del av PEPP-promemorian, under förutsättning att du har ett abonnemang på Sak & Liv Premium.

* * * * *

Inte på länge har Sverige haft en börsnoterad försäkringsverksamhet.

En gång i tiden var Trygg-Hansa en av Sveriges mest spridda aktier och Skandia det bolag som hade funnits med allra längst på Stockholmsbörsen. Till det kom mindre aktörer som SalusAnsvar.

Men det var länge sedan.

Trygg-Hansa köptes in och styckades upp av SEB. Skandia drabbades av ett fientligt uppköp och det som återstår är i dag ömsesidigt ägt. SalusAnsvar blev en del av Folksamgruppen.

Inget ont om de verksamheterna i dag, men noterade är de inte.

Men plötsligt har försäkringsverksamheterna börjat återvända till börsen. I IPO-flodens 2021 har det på senare tid haglat försäkringsrelaterade börsintroduktioner i Sverige!

  • I veckan noterades Alpcot på Nasdaq First North.
  • Paydrive har gått ut med en nyemission som är tänkt att kulminera med en notering på NGM Nordic SME-listan.
  • Vi ska heller inte glömma Svenska Fribrevsbolaget, som visserligen inte är noterat än men som indirekt har drygt 1 000 aktieägare och har börjat resonera om en notering.
  • Men den riktigt stora händelsen bland börsnoteringar av försäkringsverksamheter inträffar i nästa vecka när Solid Försäkring gör entré på Stockholmsbörsen.

Nu handlar det inte om landets ledande försäkringsverksamheter, långt därifrån. Men försäkringsrelaterade verksamheter på börsen för ändå det goda med sig att försäkringsbranschen uppmärksammas något mer av något fler, och att försäkringsverksamheters roll i samhället blir mer synlig. Det är en god sak i sig.

* * * * *

Har ni också lagt märke till att oroväckande många sakbolag talar om tillväxt?

Trygg-Hansa ska sluta att krympa och fokusera på att växa istället. Dina Försäkringar skulle kunna tänka sig att bli dubbelt så stora. Insurtechutmanare som Hedvig talar sig varma för snabb tillväxt på marknaden.

Oroväckande?

Tja, många aktörer på marknaden som vill växa snabbt brukar i längden leda till prispress. Nu är det väl ingen katastrof om de största bolagens marginaler krymper något, men kanske ser vi en indikation på att de verkliga sötebrödsdagarna börjar vara över för branschen.

26 november, 2021
Gunnar Loxdal