Image of author

Gunnar Loxdal är publisher för Sak & Liv

Vem tar vem vid nästa exit för riskkapitalet?

Nödutgång eller paradentré? Förr eller senare gör riskkapitalet exit i sina målbolag.

Krönika 

Inget varar för evigt.

Särskilt inte när det gäller investeringar från riskkapitalbolag.

För där är det för det mesta liksom inbyggt från början att det ska ske en exit inom ett visst antal år och då förhoppningsvis med god avkastning på det investerade kapitalet.

Nu spekuleras det om hur framtidens ägande ska se ut i Max Matthiessen.

”Nordic Capital befinner sig mitt i en budgivning om fin-innehavet Max Matthiessen, pensions- och kapitalförvaltningsbolaget”, visste Affärsvärlden att berätta i veckan och det diskuterades om aktörer som Altor, Bain, CVC, EQT, IK Partners och KKR som möjliga budgivare. Så blir det ytterligare en riskkapitalägare som tar över stafettpinnen eller blir det en industriell aktör, om Konkurrensverket tillåter?

Men låt oss för en stund höja blicken något och konstatera att en lång rad av betydelsefulla aktörer i branschen under de gångna åren har fått in riskkapitalfonder eller liknande som stora ägare, som har bidragit till att finansiera framgångsrik expansion:

  • Säkra ägs sedan förra året av brittiska Cinven.
  • Söderberg & Partners har KKR som stor ägare.
  • Sedan 2019 är Impilo ägare till Euro Accident.
  • Movestic ägs av brittiska börsnoterade Chesnara.
  • Futur ägs sedan 2019 av Polaris och Acathia.
  • Hedvig har sedan förra året Adelis som ägare.

Vad händer den dagen någon av dessa aktörer överväger att sälja sina innehav? Får vi se något slags multifusion av riskkapitalägda försäkringsbolag eller blir det de etablerade storbolagen som tar över? Finns möjlighet till ytterligare radikala strukturgrepp på förmedlarmarknaden?

Så många frågor, och så få svar.

Det enda vi vet med säkerhet är att riskkapitalbolags innehav inte varar för evigt och att det finns förutsättningar att något spännande händer framöver med delar av ägandet i det svenska försäkringslandskapet.

* * * * *

Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Sak & Liv skrev för en tid sedan om den senaste undersökningen från Universum, med utgångspunkten att få försäkringsbolag hamnar i toppskiktet bland de företag som beskrivs som attraktiva arbetsgivare av unga professionella.

Samma undersökning kommenterades också av Länsförsäkringar AB:s VD Mathias Collén i något mer positiva ordalag.

Under rubriken ”10 år i topp – och vi fortsätter framåt!” påpekar han att Länsförsäkringar för tionde året i rad finns med på listan över de hundra mest populära arbetsgivarna.

— Länsförsäkringar är stolta över att dela topplaceringen med andra framstående företag, både svenska och internationella, stora som små. Detta är en utmärkelse för hela Länsförsäkringsgruppen, 23 fristående Länsförsäkringsbolag och Länsförsäkringar AB, tillsammans med alla våra engagerade medarbetare runt om i landet som skapat en arbetsmiljö och kultur vi kan vara stolta över!, skriver Mathias Collén i sin kommentar.

Hatten av för ett halvfullt glas!

* * * * *

Ska allt material i Sak & Liv vara Premium?

Nej, absolut inte. Långt över 90 procent av alla texter vi skriver är öppna för alla att läsa.

Men vissa texter är låsta, eller rättare sagt öppna bara för Premium-läsare. Typiskt sett är de låsta texterna sådana där det har krävts en extra omfattande research.

Antalet öppna texter har blivit fler med tiden.

Det har också antalet låsta texter.

Det är för att vi har sett ett önskemål från våra Premium-läsare att öka omfattningen av fördjupande läsning, och vi försöker vara lyhörda för våra läsares önskemål.

Varmt välkommen att höra av dig med ditt önskemål om vad vi ska skriva mer om!

Och än en gång, nej, det finns absolut inga planer på att alla texter i Sak & Liv ska vara låsta. Vi vill verkligen att alla ska kunna ta del av majoriteten av allt som skrivs i Sak & Liv — inte endast de som har arbetsgivare som vill bekosta Premium-abonnemang.

24 oktober, 2024
Gunnar Loxdal