Vinstmaskinen If fortsätter att leverera – 86,1 i combined ratio

If fortsätter att leverera goda vinster till ägaren Sampo. Visserligen har resultatet gått ned något jämfört med förra året, men If fortsätter att spöa kollegorna i branschen när det gäller lönsamhet i försäkringsrörelsen.  

I dag presenterade finska Sampo sitt resultat för tredje kvartalet 2016. Där framgår att dotterbolaget If fortsätter att visa upp fina siffror: 

• Combined ratio uppgår till 86,3 (86,1) procent för årets första månader, exklusive engångseffekter. Bland engångseffekterna märks ett positivt bidrag på grund av nya dödsfallsantaganden i Sverige. Sampo bedömer att combined ratio för helåret kommer att ligga i spannet 86–88 procent  Det kan nämnas att Folksam i sin niomånadersrapport uppvisade ett combined ratio på 102, medan Länsförsäkringar låg på 97 procent.  

• Premievolymen krympte något under januari–september, till 3 565 (3 659) miljoner euro. Nedgången i premievolym står Finland och Norge för, medan både Sverige och Danmark ökade i volym. Sett till affärsområden är det privat försäkring som har växt, medan företag och industri och Baltikum har uppvisat en nedgång. 

• Det samlade resultatet i If minskar något, till 660 (756) miljoner euro för årets första nio månader. Visserligen är det en nedgång med 13 procent, men fortfarande står If för nära hälften av Sampos samlade vinst. 

• Det försäkringstekniska resultatet januari–september sjönk något, till 514 (522) miljoner euro. 

• Avkastningen på eget kapital steg till 22,3 (18,6) procent. 

Klicka här om du vill ta del av hela Sampos rapport. 

3 november, 2016