Riksdagen nobbar krav på tjänstepension vid upphandlingar

Nej, det blir inget krav på tjänstepension och försäkringar på företag som deltar i offentliga upphandlingar. Regeringen får bakläxa från riksdagens finansutskott. 

Riksdagens finansutskott meddelade i dag att man beslutat att tillbakavisa regeringens förslag om att kräva vissa miniminivåer för bland annat lön, arbetstid, semester, tjänstepension och försäkringar på företag som deltar i offentliga upphandlingar.

Majoriteten i utskottet tillbakavisade förslaget från regeringen, bland annat med motiveringen att det riskerade att missgynna företag utan kollektivavtal. 

Det innebär av allt att döma att förslaget inte kommer att gå igenom i riksdagen. 

När det gäller att upphandlade myndigheter skulle få rätt att ställa krav på att företagen ska erbjuda sina anställda försäkringar och tjänstepension, menade majoriteten i finansutskottet att det skulle riskerar att missgynna svenska företag eftersom reglerna inte är lika långtgående inom EU-rätten.

Svenska företag skulle på så sätt vara tvungna att leva upp till betydligt högre krav än utländska företag. Enligt utskottet skulle ett sådant krav också innebära att många företag inte ens kan delta i upphandlingar, eftersom många försäkringar bara är tillgängliga genom kollektivavtal.

Klicka här för att läsa mer om finansutskottets beslut. 

17 november, 2016