KKV: Hindra inte de privata sjukvårdsförsäkringarna!

Att andelen privata sjukvårdsförsäkringar ökar är inget skäl att hindra dem. Det skriver Konkurrensverket i ett yttrande till regeringen över promemorian om privata sjukvårdsförsäkringar som presenterades tidigare i år. 

Det finns inga skäl att hindra privata sjukvårdsförsäkringar. Men gränsen mellan vad som är offentligt och privat finansierat borde vara tydligare, skriver Konkurrensverket i sitt remissyttrande. Samtidigt påpekar Konkurrensverket att det inte får förekomma att patienter med en privat sjukvårdsförsäkring får förtur i den offentligt finansierade vården.

I departementspromemorian ansåg regeringen att den ökande andelen privata sjukvårdsförsäkringar kunde ses som ett hot, som innebär att principen om vård efter behov åsidosätts och att vårdgivarna istället tar hänsyn till en patients försäkringsöverenskommelse.

Enligt regeringen bör därför Hälso- och sjukvårdslagen ges ett förtydligande där det framgår att principen om vård efter behov inte får åsidosättas när vård ges inom ramen för en privat sjukvårdsförsäkring.

Hela yttrandet kan du läsa här.

28 november, 2016