Längre tradränta och nya dödlighetsantaganden sänker premiepensionen

Pensionsmyndigheten har beslutat att sänka förskottsräntan inom den premiepensionens traditionella försäkring, från 3,0 procent till 1,75 procent. Sänkningen gäller från och med den 1 januari 2017.

Den huvudsakliga anledningen till att förskottsräntan sänks är att dagens låga räntor bedöms att förbli låga under lång tid framöver. För den traditionella försäkringen, med stor andel placering i räntebärande papper, innebär detta att prognosen för framtida avkastning måste skrivas ned jämfört med tidigare antaganden.

Pensionsmyndigheten har också justerat dödlighetsantaganden i premiepensionen med hänsyn till ökande livslängd.

De två förändringarna innebär sammantaget lägre premiepensionsutbetalningar från den traditionella försäkringen.

Premiepensionens traditionella livförsäkring har valts av 300 000 pensionärer. Genomsnittligt utbetalat belopp är cirka 400 kronor per månad.

Enligt Pensionsmyndigheten innebär sänkningen av förskottsräntan 67 kronor lägre premiepensionsutbetalning per månad för en 65-åring med ett premiepensionskapital på 100 000 kr. Det motsvarar en sänkning med 13,1 procent. För den som är 75 år motsvarar minskningen istället 9,4 procent. 

Förändringen av livslängdsantagandena innebären lägre månadsutbetalning på 13 kronor för den som är 65 år och har ett premiepensionskapital på 100 000 kronor. 

Klicka här för mer information om sänkningen. 

2 december, 2016