Reklamationsnämnden tillrättavisar If om jaktskada

Träning av jakthundar kan visst räknas som en jaktskada! Det konstaterar Allmänna reklamationsnämnden i ett beslut, där man uppmanar If att ersätta en försäkringstagare som omfattas av Jägareförbundets olycksfallsförsäkring vid jakt. 

I juli skulle en försäkringstagare i Vindeln ut och spåra med sina tre hundar. Hundarna blev nyfikna på hemkommande barn, och hundarnas koppel bildade en som en snara runt försäkringstagarnas fotleder.

Han stöp i backen och slet av ett ledband i höger fotled. 

If menade att skadehändelsen inte omfattades av försäkringstagarens olycksfallsförsäkring genom Svenska Jägarförbundet. 

Nämnden gjorde dock en helt annan tolkning av villkoren. Detta eftersom det fanns ett par uttryckliga undantag från, som dock inte omfattade spårträning av hund.   

Så här skriver nämnden i sitt beslut: 

”Å ena sidan kan det visserligen vara svårt att få in spårträning av jakthund under villkorens definition av förarbete till jakt. Å andra sidan finns i villkoren ett tydligt undantag för cykelträning av hund. För den genomsnittlige försäkringstagaren kan förekomsten av ett sådant specifikt undantag mycket väl uppfattas som att olycksfallsförsäkringen i och för sig täcker annan träning av hund. Nämnden anser att villkoren i detta hänseende är otydliga och att denna otydlighet bör gå ut över försäkringsbolaget som formulerat villkoren.”

Svensk Försäkrings representant i nämnden var skiljaktig. 

Däremot underkänner nämnden försäkringstagarens anspråk på att också få ersättning för en fingerskada, i samband med passröjning för kommande jakt. 

5 december, 2016