Insättningar på 38 miljarder kronor till premiepensionen i nästa vecka

Pensionsmyndigheten påminner i dag i ett pressmeddelande om att det med start på måndag i nästa vecka sätts in 38 miljarder kronor på svenska folkets premiepensionskonton. 

Maximal insättning till premiepensionen är 10 894 kronor, och genomsnittet per sparare är 6 714 kronor. Pengarna fördelas på spararnas fondkonton utifrån den valda fördelningen mellan olika fonder. Den som vill byta fonder eller ändra fördelning mellan fonder innan de nya pengarna placeras behöver göra det senast nu på torsdag, den 8 december. Fondbyte eller ändrad fördelning som begärs från den 9 december läggs på kö och genomförs när pensionsrättshandeln är avslutad, tidigast den 14 december.

Förutom överföringarna till premiepensionssystemet, genomförs under december också den årliga insättningen av intjänade pensionsrätter på pensionsspararnas konton. För 2016 bokförs pensionsrätter på 244 miljarder kronor i inkomstpension, eller i genomsnitt 43 192 kronor per person.

Pensionsskulden för inkomstpensionen uppgår före årets insättningar till 8 517 miljarder kronor. Skulden balanseras av de avgifter som betalats in, till ett värde av 7 457 miljarder, samt de 1 230 miljarder som finns i de fem AP-fonderna 1–4 samt 6.

Pensionsmyndigheten passar också på att i sitt pressmeddelande informera om att cirka 90 procent av alla anställda också har en tjänstepension där arbetsgivaren betalar in en summa varje månad. Enligt Pensionsmyndighetens uppskattning sätter arbetsgivarna i år in cirka 195 miljarder kronor till sina anställda. 

6 december, 2016