If: Allt färre bilägare tappar bort sin bil i julhandeln

Hjälp, var är min bil? Det är inte ovanligt mitt i julstressen att glömma bort var var man ställde bilen – och istället tro att den är stulen. Men enligt If har trenden nu brutits. Fenomenet att folk glömmer var bilen är parkerad har minskat kraftigt. 

Ungefär var sjunde bil som anmäls stulen är i själva verket borttappad, och återfinns inom kort. Det berättar Larmtjänst.

I den stressiga julhandeln brukar den siffran gå upp dramatiskt.

Det stressas när det ska handlas julklappar, parkeringsplatserna är fulla, man ställer inte bilen där man brukar. Ägaren drar snabbt den förhastade slutsatsen att bilen är stulen.

Under december 2014 var hela 40 procent (!) av de bilar som anmäldes stulna, egentligen bara borttappade av ägaren. Detta enligt statistik från If. 

Men nu tycks det som om svenska folket har blivit bättre på att hitta sina bilar i julstöket. 

Förra året hade andelen borttappade bilar halverats – från 40 till 20 procent av de bilar som anmälts stulna till If.  

– Vi blev lite förvånade, men självklart är det glädjande att fler har koll på bilen. Möjligen har julstressen minskat lite. Eller så har man kanske laddat ned någon app som hjälper till att hålla koll. Oavsett vilket så är det skönt att slippa råka ut för detta, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressmeddelande om de borttappade bilarna.

De bilar som anmälts som stulna till If men visat sig vara borttappade hittas inom kort, oftast hemma, eller i närheten av där man trodde att man ställt bilen.

– Om man varit och handlat i ett köpcentrum och bilen är borta när man kommer ut från butiken är ett bra tips att åka tillbaka till samma parkering senare på kvällen. Då är chansen stor att bilen står ensam kvar där och väntar, säger Caroline Uliana.

I pressmeddelandet ger If sina bästa tips för att inte tappa bort bilen i julstressen:

1) Skicka ett mms/sms till dig själv med en bild eller beskrivning av bilens placering

2) Ta hjälp av en app för att hålla koll på var du parkerade bilen. Det finns flera att välja mellan.

14 december, 2016