If: Vart tredje hushåll skulle inte klara en nödsituation

Mer än vart tredje svenskt hushåll skulle inte klara av ett krisläge ens under 72 timmar. Det visar en ny undersökning från If.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB rekommenderar att alla hushåll bör kunna klara sig i 72 timmar utan el, vatten eller värme.

Men långt i från alla hushåll skulle klara av det, visar en färsk undersökning från If. 

Försäkringsbolaget har frågat 3 500 svenskar hur länge de skulle klara sig i hemmet om det skulle bli strömavbrott, eller om de isolerades på grund av storm, översvämning, snöoväder eller liknande. Förutsättningen är att vattentillförseln trots allt skulle fungera.

Resultatet av undersökningen är att mer än vart tredje hushåll inte skulle klara den rekommenderade tidsgränsen. Knappt var femte svensk (19 procent) tror att de skulle klara sig i 24 timmar eller mindre. En tredjedel (36 procent) skulle klara sig upp till två dygn.

Nära nio av tio personer i undersökningen uppger att de har användbara saker som stearinljus och konserver hemma, att använda vid strömavbrott eller om man skulle bli isolerad en tid.

– Vi är vana vid att det mesta fungerar, men stormar, snökaos och liknande allt vanligare klimatrelaterade händelser kan påverka samhället i flera dygn. Det är viktigt att vara förberedd. Om elen slås ut tar exempelvis mobilbatteriet slut väldigt snabbt. Då kan det vara bra att ha en vevladdare till mobilen, säger Caroline Uliana, informationschef på If, i ett pressmeddelande.

30 januari, 2017