Svensk Försäkring: Finansskatten blir i praktiken en pensionsskatt

Svensk Försäkring har nu samlat sig till försvar mot förslaget på en finansskatt. I ett pressmeddelande i dag trycker Svensk Försäkring på att skatten i praktiken blir en pensionsskatt.  

— Den nya finansskatten träffar långt från målet. Den kommer att drabba pensionssparare och försäkringstagare. Det kan knappast ha varit avsikten, säger Eva Erlandsson, chefsekonom på Svensk Försäkring, i dagens pressmeddelande.

Svensk Försäkring lyfter fram att majoriteten av kapitalet förvaltas av försäkringsföretag som bedrivs enligt ömsesidiga principer. Eftersom de är kundägda bolag kan de ökade kostnader som skatten leder till inte hanteras genom ett lägre vinstuttag. Skatten slår istället direkt mot kunderna i form av högre avgifter och sämre service.

Enligt Svensk Försäkring kan en finansskatt indirekt innebära att statens utgifter stiger på vissa håll, när skatten leder till sänkta pensioner.   

— Att i detta läge införa en finansskatt som leder till högre avgifter på pensions­sparande och som därmed ger lägre pensioner är mycket olyckligt. Skatten blir i praktiken en ”pensionsskatt” och kan på sikt innebära högre statliga utgifter för garantipension, bostadstillägg för pensionärer och äldreförsörjningsstöd.

Svensk Försäkring framför också farhågan att personer med små marginaler väljer bort viktiga försäkringar i framtiden. Detta eftersom finansskatten påverkar priset på till exempel hemförsäkring, bilförsäkring och olycksfallsförsäkring. 

— Det här handlar om ekonomiskt skydd som saknas inom samhällets ram, till exempel om ditt hus brinner ned eller om du råka ut för en skada i samband med en resa. Det är en mycket stor brist att utredningen inte har analyserat vilken roll privat försäkring fyller i samhället och vilka effekter höjda avgifter på försäkringar skulle få för enskilda, företag och samhället i stort.

Svensk Försäkring har även räknat fram var i landet de olika försäkringsjobben finns som kan påverkas av finansskatten. Man konstaterar bland annat att 47 procent av tjänsterna ligger utanför Stockholm, och att en typisk anställd har en lön på 25 000–30 000 kronor i månaden. 

— Finansskatten riskerar att drabba vissa yrkesgrupper inom försäkringsbranschen och i synnerhet anställda på mindre orter utanför storstadsregionerna. Det kan knappast vara regeringens avsikt.  

Här kan du ta del av Svensk Försäkrings remissvar på utredningen om finansskatten. 

9 februari, 2017