Köpstopp i dag för Allras fonder – utredning om misstänkt avtalsbrott

Pensionsmyndigheten meddelade i dag att Allras fyra fonder i premiepensionssystemet har köpstoppats. Stoppet gäller medan myndigheten utreder om bolaget följer avtalet för fondtorget.

Cirka 130 000 premiepensionssparare har valt någon av Allras fyra fonder i premiepensionssystemet: Allra Lagom, Allra Modig, Allra Försiktig och Allra Ränta. Tillgångarnas värde är cirka 19 miljarder kronor.

Allra har – i likhet med andra fondbolag med fonder på premiepensionens fondtorg – tecknat ett avtal med Pensionsmyndigheten. Pensionsmyndigheten påpekar att ifall det visar sig att fondbolaget inte följer samarbetsavtalet, kan fonderna komma att definitivt avregistreras från fondtorget. 

Förutom misstankarna om brott mot samarbetsavtalet, har Pensionsmyndigheten fått in en mängd klagomål mot bolaget.

– Det samarbetsavtal alla aktörer på fondtorget tecknar med oss ställer krav på att man agerar på ett förtroendefullt sätt i alla led – även vad gäller försäljning och marknadsföring. Givet de kundklagomål som vi har fått behöver vi utreda om Allra brustit på detta område, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg i en presskommentar.

14 februari, 2017