”Skapar betydande snedvridningar” – även FI sänker finansskatten!

Finansinspektionen sällar sig nu till de tunga remissinstanser som sågar utredningsförslaget om att införa finansskatt i Sverige. I remissvaret skriver FI bland annat att den föreslagna skatten skapar betydande snedvridningar och därför inte bidrar till en neutral beskattning.

• Bristande analys!

FI skriver bland annat att utredningen brister i analysen, genom att den inte undersöker om priserna på finanstjänster stiger till en nivå som eliminerar skattefördelen – eller om de stiger till en nivå som rentav kan innebära en skattenackdel i förhållande till andra sektorer.

• Minskar vissa snedvridningar – förstärker andra!

Enligt FI innebär utredningsförslaget att vissa snedvridningar på marknaden minskar – samtidigt som andra snedvridningar förstärks. Man pekar bland annat på den nackdel som momspliktiga företag som konsumerar finansiella tjänster har i dag, vilket förstärks genom förslaget.

• Påverkar konsumenterna negativt

Finansinspektionen uttrycker att den minskade produktion och sysselsättning i den finansiella sektorn som kan förväntas blir resultatet av förslaget, också kan påverka konsumenterna genom minskad tillgänglighet på finansiella tjänster.

En utflyttning kan också komma att påverka FI:s tillsynsmöjligheter negativt, heter det i myndighetens sågning av förslaget. 

Här läser du hela Finansinspektionens yttrande!

15 februari, 2017