Länsförsäkringar Bank: Barnfamiljer drabbas mest av höjd ränta

Personer med hemmavarande barn är de som skulle drabbas värst om räntan stiger. Det skriver Länsförsäkringar i den tredje och sista delen av rapporten ”Medelklass utan medel” som publicerades i dag. 

Det finns en risk att de som lånar till sin bostad inte räknar med en kommande räntehöjning, säger Rikard Josefson, VD på Länsförsäkringar Bank, i en kommentar till rapporten:

– När man diskuterar abstrakt fattar alla att räntorna kommer att gå upp, men ju längre tid det går, desto större är risken att det sjunker in i medvetandet som det normala, ungefär som ”vargen kommer.” Den stora oron rör hushållens räntekänslighet. Har för många alltför små marginaler skulle en räntehöjning kunna tvinga hushållen att dra ner på sin konsumtion för att klara av bolånet. Ett tillräckligt stort konsumtionstapp kan betyda lägre tillväxt och den privata konsumtionen står i dag för en stor del av Sveriges BNP.

Ökningstakten för lån i december var 7,2 procent och för bolån 7,7 procent. Hushållens samlade skulder är uppe i 3 533 miljarder kronor enligt SCB.

För den som har en medelstor trea utanför tullarna i Stockholm och har en belåningsgrad på 70 procent skulle boendekostnaderna dubblas om räntan går från 1,5 procent till 4,5 procent.

Länsförsäkringars undersökning visar att ungefär 40 procent av de tillfrågade skulle behöva ändras sina konsumtionsvanor om räntan steg med 3 procentenheter.

När det gäller åldersgruppen 20–24 år svarar en av fem att de inte vet huruvida de amorterar eller inte. Bland de som har lån som inte är bostadslån svarar var fjärde att de inte vet hur stora lån de har.

– Kunskaper inom privatekonomi är viktigt för att människor ska kunna göra medvetna val i livet och kunna planera för framtiden. Det är skrämmande att unga som är på väg att flytta hemifrån har sådana luckor i kunskaper om försäkringar och banklån och en fråga som våra politiker snarast bör engagera sig i, säger Rikard Josefson i presskommentaren.

 

16 februari, 2017