Skandia: Vi litar inte på det allmänna pensionssystemet längre!

Varannan svensk har lågt förtroende för pensionssystemet generellt och 43 procent har lågt förtroende för premiepensionssystemet. Det visar en ny undersökning som Skandia låtit Novus genomföra.   

Enligt undersökningen har endast 15 procent högt förtroende för premiepensionssystemet och 13 procent för det svenska pensionssystemet generellt.

Högst förtroende för premiepensionssystemet har personer mellan 30-39 år – 21 procent anger att de har mycket eller ganska högt förtroende. De mellan 50-59 år har i större utsträckning lägre förtroende för det svenska pensionssystemet generellt – 57 procent har ganska eller mycket lågt förtroende.

 – Att en av välfärdens grundpelare har så lågt förtroende är oroväckande men samtidigt inte överraskande. Medvetenheten om att det framöver kommer att bli låga allmänna pensioner för framtidens pensionärer är naturligtvis en förklaring till det låga förtroendet. Sverige har skapat ett av världens mest hållbara pensionssystem men det är tyvärr inte detsamma som att alla får en statlig pension som man kan leva gott på. Med det sagt så borde fokus än mer riktas mot tjänstepensionerna som kommer att bli helt avgörande för ett bra liv som pensionär, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter i en presskommentar.

I undersökningen har frågor ställts till svensk allmänhet 30-65 år som inte har börjat ta ut sin pension. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Totalt har 1 152 intervjuer genomförts.

16 februari, 2017